Junior Boris Taeldeman finisht zesde in zijn WK finale

 

Boris Taeldeman was op de slotdag van het WK de enige Belg die het meer van Varèse op moest. De Gentse RS skiffeur was de vierde Vlaming die erin slaagde zich te plaatsen voor de medaillerace. Boris kroonde zich in mei al tot vice-Europese kampioen. De blijkbaar vermoeide Gentenaar strandde in een loodzware finale op een zesde plaats.

William Defraigne

Coach Jonas Deconinck gaf in zijn vooruitblik mee dat de tegenstand in deze junior WK-finale van een uitzonderlijk hoog niveau was. “De Brit Marcus Chute was op het juniores EK outstanding. Daarnaast won hier onder andere de Duitser Cornelius Conrad overtuigend zijn drie races en ontpopte de Italiaan Marco Prati, zesde van het WK 2021, zich met een imponerende 6’55”31 hier tot de snelste skiffeur van het ganse veld. Nu zal ook moeten blijken hoe Boris zich herstelde van zijn drie zware races, vooral omdat hij begin juli nog langs de kant stond wegens Covid en we niet de impact van dat virus kunnen inschatten.” In de race om de medailles kwam wel meteen tot uiting dat Boris helemaal niet in zijn gewone doen was. Van in de eerste meters lag hij in voorlaatste en daarna in laatste stelling. De Gentenaar kon zich geen seconde in de strijd om een top vier plaats mengen. Boris finishte zesde in het zog van de Britse Europese kampioen, die dus ook een teleurstellende A-finale achter de rug had. ”Al met al zijn we best tevreden over dit WK”, relativeert coach Jonas De Coninck die zesde plaats, “Zesde op negenentwintig skiffeurs is veel beter dan we hadden verwacht. We lonkten naar een plaats bij de top tien. Boris kan nu best mee vieren met zijn Gentse RS teamgenoot en kersvers wereldkampioen Aaron Andries, want ook hij mag met een goed gevoel op dit WK terug blikken.”

Pim Raaben, de sporttechnische directeur van de Vlaamse Roeiliga, kan samen met de nieuwe bondscoach Axel Müller een uniek bilan van dat WKU23 en WKU19 op maken. “Vier boten aan de start brengen waarvan drie de A-finale haalden en de vierde met een topprestatie in de halve finale en een zege in de B-finale eigenlijk ook in zo’n medaille race thuis hoorde. Mooier kon echt niet. De Roeibond liet trouwens ook weten dat Andries-Vandenbussche de eerste Belgische wereldkampioenen zijn in teamverband. Die vaststelling kadert perfect in de filosofie van bondscoach Axel Müller, want hij wil vooral werken aan het vormen van een bredere nationale roeikern. Zonder de ziekte van Tibo Vyvey, die daardoor niet kon starten in zijn A-finale, hadden we wellicht een tweede WK-medaille gewonnen. Dit komt nu hard aan, maar gelukkig is er wel het besef dat we in de nabije toekomst over een aantal sterke talenten zullen beschikken, die ons Olympisch team breder en sterker kunnen maken.”

De Belgische resultaten.

Skiff U19 jongens.

A-finale:

1. Marco Prati (Ita) 6:50.41

2. Cornelius Conrad (Dui) 7:01.09

3. Peter Strecansky (Svk) 7:02.12

4. Zhiwei Ou (Chn) 7:05.08

5. Marcus Chute (GBr) 7:12.53

6. BORIS TAELDEMAN (BEL) 7:21.52

Boris Taeldeman (Gentse RS) sluit dit WK af met een 6de plaats op 29 skiffeurs.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie