Urenlange politieactie door “incident” in appartement in winkelstraat: slachtoffer kan ontsnappen, verdachte (23) geboeid weggeleid

Hasselt/Maaseik -

Na een urenlange politieactie, waarvoor ook het bijzonder bijstandsteam SAU-TIG en de speciale eenheden werden opgetrommeld, werd dinsdagochtend rond 10.30 uur een jongeman uit Maaseik opgepakt in het centrum van Hasselt. Hij wordt ervan verdacht iemand tegen zijn wil te hebben vastgehouden in een appartement.

Dirk Jacobs, Olivier Simons, blg, mtm

Rond 4.30 uur kreeg de politie LRH dinsdagochtend de melding dat een jongeman uit een appartement in de Koning Albertstraat in Hasselt was gevlucht. Het slachtoffer gaf aan dat hij tegen zijn wil werd vastgehouden, maar was kunnen ontsnappen. “De verdachte verschanste zich in het appartement, hij zou gewapend geweest zijn”, zo meldt het parket.

Tussen 5.30 en 6 uur werd de omgeving afgesloten. Het ging naast de Koning Albertstraat zelf ook om de Ridderstraat, een deel van de Havermarkt, de Cellebroedersstraat en Galerij de Ware Vrienden. De bewoners van de appartementen in de omgeving werden geëvacueerd. Het incident vond plaats ter hoogte van de Standaard Boekhandel en het voormalige filiaal van Ici Paris XL. (Lees verder onder de kaart)

Eerst kwam het Limburgse bijzonder bijstandsteam SAU-TIG ter plaatse, later arriveerden de speciale eenheden van de federale politie. Er werd ook een drone ingezet. De politie LRH riep op om de omgeving te vermijden, maar gaf toen nog geen verdere uitleg.

Even voor 10.30 uur werd een man geboeid en in bloot bovenlijf naar buiten geleid. Daarna werd de omgeving weer vrijgegeven en konden personeel en klanten opnieuw naar hun winkels. Er zijn geen gewonden gevallen naar aanleiding van het incident, bevestigt het parket van Limburg.

De politiediensten hebben vervolgens een huiszoeking in het appartement in de Koning Albertstraat gestart. “Op dit moment wordt er nog een zoeking uitgevoerd in het appartement waar de feiten zouden hebben plaatsgevonden, en is men dus ook nog op zoek naar het wapen dan wel vuurwapen”, zegt Vanderheiden. (Lees verder onder de foto)

 

 ©  Dirk Jacobs

Het parket gaat momenteel niet uit van een gijzeling, maar van wederrechtelijke vrijheidsberoving. “Het onderzoek loopt nog, maar op basis van de feiten die we op dit moment kennen, gaan we niet uit van een gijzeling”, legt Vanderheiden uit. “Omdat er dan sprake moet zijn van een bevel of voorwaarde die gekoppeld is aan de vrijheidsberoving, bijvoorbeeld het overhandigen van een som geld.”

De opgepakte verdachte is een 23-jarige jongeman uit Maaseik. Hij werd naar het politiekantoor meegenomen voor verhoor. Meer is nog niet bekend.

Drukke winkelstraat

De Koning Albertstraat is een van de drukstbezochte winkelstraten van Hasselt. Bij de handelaars, hun personeel en de eerste vroege klanten nam de nervositeit in de loop van de voormiddag toe. De politie had alvast de handen vol om iedereen uit de afgebakende zones te houden. Heel wat winkelpersoneel had zich op het terras van The Century of op de Grote Markt gezet voor een koffie. “We kunnen niets anders doen”, zeggen werknemers van Kruidvat. “Wachten tot we naar binnen mogen, zeker?”(Lees verder onder de foto)

Rond 10.30 uur werd een man geboeid naar buiten geleid. 

Rond 10.30 uur werd een man geboeid naar buiten geleid. ©  Tom Palmaers

Op de Grote Markt verzamelde het personeel van Holland & Barett en Mango. “Ik kwam speciaal vroeger om de winkel netjes klaar te hebben. Tja.” Raf Donald van de gelijknamige lingeriezaak en schoenwinkel neemt het filosofisch op. “Wat kunnen we anders doen. Dit heb je niet in de hand. Ik heb onze mensen naar een terras gestuurd. Daar wachten ze op verder nieuws.”

 

 ©  Tom Palmaers

 

 ©  Tom Palmaers

 

 ©  Tom Palmaers

 

 ©  Tom Palmaers

 

 ©  Dirk Jacobs

 

 ©  112MeldingenLimburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Gezien?

Video

Keuze van de redactie