Voetbalclub Unitas uit Eel viert gouden jubileum met twee jaar uitstel

De eerste jaren waren er geen douches en moest er gewassen worden met ‘baddekes’. 

De eerste jaren waren er geen douches en moest er gewassen worden met ‘baddekes’. © RR

Ravels -

Op zaterdag 20 augustus kan er eindelijk geklonken worden op de vijftigste verjaardag van FC Unitas. In 1970 werd het eerste veld feestelijk ingehuldigd. Dat wordt nu overgedaan op de nieuwe locatie aan de Broekstraat in Ravels.

Wouter Adriaensen

In het gehucht Eel was al tussen de twee wereldoorlogen een voetbalclub met de naam Unitas actief. Eind jaren zestig keerde die terug, toen enkele jongemannen op zondagmiddag regelmatig een wedstrijd speelden op de gronden van Peer Hendrick. “Van een echt voetbalveld was geen sprake. Twee houten latten en een koord dienden als goal. Geen voetbalshirts of scheidsrechter, wel een lederen bal met nestels en veel modder, koeienvlaaien en paardendrollen.”

Burgemeester Frans Thange, die de stemmen uit Eel wel kon gebruiken, zorgde in 1970 voor een echt voetbalveld in de Hoge Voortstraat. Er kwamen doelen met vierkante palen, kleedhokjes en een kantine. Douches ontbraken nog, na de wedstrijd wassen kon met een ‘baddeke’. De banken van de kleedkamers werden gebruikt als viptribunes.

Hoogtes maar nooit laagtes

Unitas telde al gauw drie ploegen. Daar kwamen er nog drie bij, waaronder een met dames en een met veteranen, na de verhuis naar de Broekstraat. Daar beschikte Unitas over twee velden en een nieuwe kantine, kleedkamers en verlichting. “Nu zijn we dik vijftig jaar na de oprichting en is het hoog tijd om feest te vieren. Want Unitas is altijd een hechte vriendengroep gebleven. Met sportieve hoogtes maar nooit laagtes.”

Zaterdag 20 augustus verwacht Unitas honderden aanwezigen voor de viering van haar gouden jubileum. Om 16u is er een gelegenheidswedstrijd tussen de leden, gevolgd door het officiële gedeelte. Nadien kan er bijgepraat worden onder het genot van een drankje en een frietje. Op het programma staan verder nog een kleine tentoonstelling met onder meer foto’s en truitjes, een quiz over de geschiedenis van de club en de traditionele tombola. De opbrengst van de collectebus gaat naar Samana Ravels-Eel, dat mensen met een chronische ziekte en hun mantelzorgers ondersteunt, en De Boomgaard, een woonhuis van Mekanders in Ravels-Eel voor mensen met beperking.

Bij gebrek aan tribune werden de zitbanken uit de kleedkamers naast het veld geplaatst.

Bij gebrek aan tribune werden de zitbanken uit de kleedkamers naast het veld geplaatst. © RR

Bij de feestelijke inhuldiging van het eerste terrein in 1970, met burgemeester in kostuum bij het eerste elftal.

Bij de feestelijke inhuldiging van het eerste terrein in 1970, met burgemeester in kostuum bij het eerste elftal. © RR

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs