130 jaar oude apotheek is nu een bierwinkel: “Ander soort ‘medicijn’ dat ik verkoop”

 

 ©  FVV

Gentbrugge -

Een apotheek uit 1880 in Gentbrugge heeft een nieuwe invulling. Er staan geen pillen meer in de rekken, maar een ander soort ‘medicijn’: speciale bieren. Zaakvoerder van ‘De Apotheek’ is Bart Peirs (46) en hij verkoopt niets dat hij zelf niet lekker vindt.

Sander Luyten

Middeltjes tegen koppijn, keelpijn en andere kwaaltjes. Dat kon je van 1880 tot 2008 kopen in de Louis Vanhouttestraat 48 in Gentbrugge. 14 jaar later is het gebouw opnieuw een apotheek, of juister: ‘De Apotheek’. In de rekken worden de bokalen voor medicijnen stapsgewijs vervangen door blikken bier met kleurrijke etiketten en exotische namen.

Zaakvoerder en bewoner van het pand is Bart Peirs, commercieel directeur bij een aannemersbedrijf van beroep, bierkenner en -drinker van hobby en sinds kort bierverkoper van bijberoep. Het is zijn “half idealistische missie” om de bierkleppen van de ogen van de Belgen te krijgen: “Als een Belg eens zot wil doen, bestelt hij in plaats van een pint een Omer of een Ouwen Duiker. Ik wil beginners en liefhebbers vooral buitenlandse bieren leren kennen. Ik heb nu al klanten van buiten Gent.” (lees verder onder foto)

 

 ©  fvv

Peirs, die jaren in Amsterdam woonde veel naar Amerika reisde, ziet zijn zaak als een eerbetoon aan het Belgische bier. “Belgen hebben de lat van het brouwen zeer hoog gelegd. Ik wil tonen wat brouwers uit het buitenland daarmee doen. Niet door biertjes waar gummy beren in zweven te verkopen, maar wel buitenlandse bieren met traditionele recepten, die interessant smaken, een beetje gek of uitgesproken zijn.”

Voor de liefhebbers: het gamma bestaat uit onder meer pils, stout (een donkerbruin bier dat wat gebrand smaakt), gose (een oud Duits bier dat licht zurig en licht zout smaakt), IPA (extra hoppig en extra bitter), hazy IPA (fruitig, hoppig en zacht), smoked porter (donker als de nacht met een gerookte smaak) en zure bieren. Maar ook alcoholvrije en bieren met een laag alcoholpercentage zijn goed vertegenwoordigd. (lees verder onder foto)

 

 ©  fvv

Belangrijk voor Peirs is dat hij alleen bieren verkoopt die hij zelf lekker vindt: “Ik doe dat bewust. Zo wil ik een vertrouwensband opbouwen met mijn klanten. Ik probeer een standvastig aanbod te hebben. 80 procent van de bieren die je vandaag kan kopen, wil ik volgend jaar nog kunnen aanbieden. Ik verkoop ook bieren die je nergens anders kan kopen, zoals het bier van een brouwerij uit Alicante of van een biermaker uit Estland.”

Omdat hij voorlopig aan de slag blijft als commercieel directeur kan Peirs ‘De Apotheek’ niet altijd openhouden. “In de late middag en ’s avonds ben ik er, behalve op maandag. Op sociale media kan je alles volgen en zelfs een afspraak maken om langs te komen. Het zijn moderne tijden, hé. Voor de duidelijkheid: het is géén café. Maar ga in een park in de buurt gerust genieten van een bier dat je hier hebt ontdekt.”

INFO: De Apotheek, Louis Vanhouttestraat 48 9050 Gentbrugge, openingsuren en aanbod via de Facebook-pagina en de Instagram-pagina van De Apotheek

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs