Nederlandse verdachte (25) aangehouden voor schuldig verzuim, niet voor doodslag na verdrinkingsdood van Hakim (53) in Gent

De 25-jarige Nederlander die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdrinking van Hakim (53) tijdens de Gentse Feesten, is donderdag door de onderzoeksrechter aangehouden. Hij wordt niet langer beschuldigd van doodslag, maar alleen nog van schuldig verzuim.

Simon Dekaezemaker en Michaël Temmerman

Hakim Mutyaba (53) werd zondagochtend 17 juli in het water gegooid aan de Ferdinand Lousbergskaai in Gent. De man kwam niet meer boven water en overleed. Bij het voorval waren twee Nederlandse mannen betrokken, die Hakim had leren kennen op de terugweg van de Gentse Feesten. Zijn sloegen daarna op de vlucht, maar werden snel opgepakt in Nederland: een 25-jarige meldde zichzelf bij de politie, een 23-jarige werd een dag later opgepakt. Ze zijn allebei afkomstig uit Goes in Zeeland.

Geen doodslag, enkel schuldig verzuim

De 25-jarige jongeman legde bij de Nederlandse politie volledige verklaringen af. De man ontkende zijn betrokkenheid en wou snel uitgeleverd worden aan België om zo ‘duidelijkheid te scheppen.” Woensdag werd hij dan ook effectief uitgeleverd. De man werd meteen enkele uren ondervraagd door de federale politie. Donderdagvoormiddag verscheen hij dan voor de onderzoeksrechter in Gent, die besloot om hem aan te houden.

LEES OOK. “Vader van twee kinderen in water gooien, dat is geen grap”: familie van man die uit water werd gehaald bij Gentse Feesten reageert

Omdat hij wel aanwezig was op het moment van de feiten, maar Hakim niet in het water heeft gegooid, wordt de Nederlander niet langer beschuldigd van doodslag. Hij werd alleen aangehouden op verdenking van schuldig verzuim. En daar staat een maximale celstraf op van één jaar. De man moet in afwachting van de zitting van de raadkamer dinsdag, wel in de cel blijven.

Tweede verdachte verzet zich tegen overlevering

“Mijn cliënt heeft onmiddellijk volledige verklaringen afgelegd over de feiten”, zegt zijn advocaat Jonathan Bogaerts. “Hij was aanwezig bij de feiten, maar heeft het slachtoffer niet in het water geduwd. Dat blijkt ook uit de camerabeelden. Wij zijn dan ook tevreden dat de doodslag niet meer als kwalificatie op tafel ligt. Dinsdag verschijnt hij voor de raadkamer en gaan we een vrijlating onder voorwaarden vragen.”

De andere verdachte, een 23-jarige stadsgenoot, verzet zich ondertussen nog tegen een uitlevering aan ons land. “Hij verleent wel volledige meewerking aan het onderzoek”, zegt zijn advocaat Thomas Gillis. “Hij erkent wel dat hij een rol speelde bij het fatale incident, maar hij wil niet aan België overgeleverd worden.” De familie van Hakim is ondertussen naar thuisland Oeganda gereisd, om daar de begrafenis te laten plaatsvinden.

LEES OOK. Ene verdachte ontkent dat hij Hakim (53) in het water gooide, andere wil niet overgeleverd worden “om in cel uit de Middeleeuwen terecht te komen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Gezien?

Video

Keuze van de redactie