Asiel overvol omdat ‘coronahonden’ massaal worden afgestaan: “Dringend op zoek naar opvanggezinnen”

 

 ©  fvv

Melle/Kruisem/Gent -

Hondenasiel Animal Trust in Melle is dringend op zoek naar gezinnen die tijdelijk een hond willen opvangen. Omdat heel wat baasjes hun ‘coronahond’ afstaan en veel honden in beslag worden genomen, zit het hondenasiel helemaal vol.

Sander Luyten

“Ik heb geen tijd meer.” Dat is zowat het meest gehoorde excuus van baasjes die hun hond afstaan aan Animal Trust. Of het moet “We zijn uit elkaar, en niemand kan nog voor de hond zorgen” zijn. Zaakvoerster Eline Ghekiere krijgt er grijze haren van: “Je weet toch dat een hond beweging en opvoeding nodig heeft als je hem in huis haalt”.

Nu het normale leve na corona weer hervat, laten heel wat baasjes hun ‘coronahond’ achter bij Animal Trust. Dat in combinatie met enkele inbeslagnames zorgt ervoor dat het asiel met 16 kennels helemaal vol zit. “Bovendien zijn er nu weinig adopties omdat mensen op reis zijn en pas na de vakantie een hond in huis halen”, zegt Ghekiere. (lees verder onder foto)

 

 ©  fvv

Het is voor Animal Trust heel lastig om honden te weigeren. “Je weet niet wat er met hen gaat gebeuren”, zegt Ghekiere. “Op ons buitenterrein kunnen we extra honden opvangen, maar ideaal is dat niet.” Het asiel is daarom dringend op zoek naar opvanggezinnen, families die een hond tijdelijk onderdak verschaffen tot een nieuw baasje zich meldt.

Voldoening

Voor de duidelijkheid: Animal Trust selecteert welke hond bij welk opvanggezin past. Het houdt daarbij onder meer rekening met de familiale situatie en hoe sociaal de hond is. “Wie tijdelijk voor een hond zorgt, haalt daar meestal zeer veel voldoening uit”, zegt Ghekiere. “Zeker als het dier nadien een goede thuis krijgt. Kandidaten zijn bijvoorbeeld mensen uit het onderwijs. Die hebben tijdens het jaar niet altijd veel tijd, maar wel tijdens de zomer.” (lees verder onder foto)

Silke Lenssens (24) 

Silke Lenssens (24) ©  fvv

Of thuisverpleegsters, zoals Silke Lenssens (24) uit Kruisem. “Mijn golden retriever Cooper (8) heb ik twee jaar geleden geadopteerd via Animal Trust. Daarnaast vang ik nu voor de tweede keer een hond tijdelijk op. Ik woon in de Vlaamse Ardennen. Er is hier plaats en rust genoeg en door mijn werk bij ik vaak overdag enkele uren thuis. Bovendien woont mijn familie in de buurt.”

“Mijn vorige opvanghond was Jimmy, een border collie. Het was moeilijk om niet aan hem gehecht te raken, maar toen ik nadien een update kreeg van zijn nieuwe familie, was hij helemaal opengebloeid. Het gaf me veel voldoening dat ik toch een korte maar belangrijke rol in zijn leven heb gespeeld.”

Zin om een hond op te vangen? Stuur dan een mail naar info@animaltrust.be. Meer informatie via www.animaltrust.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs