Stille kracht van KAA Gent overleden: “Freddy (74) was voor zoveel spelers een vaderfiguur”

Freddy hield onder meer de administratie bij op de bank. 

Freddy hield onder meer de administratie bij op de bank. ©  BELGA

Gent -

KAA Gent is in rouw. Freddy Delcourt (74) is overleden. Meer dan 30 jaar lang was hij een vertrouwd gezicht op de club als jeugdtrainer, scout en vooral als teammanager. “Op Freddy kon je rekenen. Alles moest juist zijn.”

Max Dedulle

Freddy was sinds 1984 verbonden aan KAA Gent en doorzwom vele watertjes. Hij begon er als jeugdtrainer en werd later beloftentrainer en scout. Na een passage bij Racing Gent keerde Freddy in 2002 terug, om op vraag van directeur Michel Louwagie teammanager te worden van het eerste elftal. Dat zou hij vijftien jaar blijven, tot zijn pensioen.

“Veel supporters denken dat een teammanager gewoon de bordjes voor de vervangingen omhoog steekt”, zegt Dirk Piens, die als directeur Organisatie veel met Freddy samenwerkte. “Maar zijn job ging veel verder. Hij deed de administratie op de bank, regelde wagens en appartementen voor de spelers, deelde op verplaatsing tickets uit aan hun familie, en zo had hij nog tientallen andere taken.” (lees verder onder de foto)

 

 ©  BELGA

Veel verantwoordelijkheden dus. Maar gelukkig had Freddy altijd zijn zaakjes in orde, zegt Piens. “Vergeet niet dat een foutje op bijvoorbeeld het scheidsrechtersblad grote gevolgen kan hebben, zeker bij Europese wedstrijden. Maar op Freddy kon je rekenen. Hij was iemand die alles dubbelcheckte, het moest juist zijn. Tegelijk maakte hij de overgang mee naar het digitale tijdperk. Velen hadden het niet zien zitten, maar Freddy sprong met glans op die trein.”

Ook KAA Gent maakte onder Freddy’s goedkeurend oog een hele evolutie mee, die op het einde van zijn carrière tot de Ghelamco Arena en zelfs tot de landstitel en de Champion’s League leidde. “Freddy’s inbreng op dat vlak is niet te onderschatten”, zegt Piens.

VIP

“Als ik zie hoe we bijvoorbeeld de VIP regelden in de jaren ‘90, in het Ottenstadion… Hij was altijd een van de eersten om voor te stellen hoe het beter en professioneler kon. Tegelijk was hij zeer graag gezien door iedereen, zeker door de spelers. Met velen onder hen had hij een speciale band, en was hij zelfs een vader- of grootvaderfiguur.”

“Een fantastische mens en een echte Buffalo”, zegt trainer Hein Vanhaezebrouck op de website van KAA Gent. “In zijn nuchterheid stond hij nooit op de eerste rij om te vieren, maar wel om te helpen.”

Freddy werd 74 en sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Zondag tegen Westerlo zullen de spelers van KAA Gent een rouwband dragen. Voor de aftrap zal er ook een minuut lang worden geapplaudisseerd voor de overleden teammanager.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs