Brandweer krijgt (tijdelijk) eigen rijstrook op drukke weg: “Waarom niet permanent?”

 

 ©  fvv

Gent -

Op de Nieuwevaart krijgt de brandweer twee weken een eigen rijstrook. Door werken in de buurt moet het verkeer omrijden via hun uitrit en dat zorgt voor hinder. “Door deze extra drukte verliezen we snel dertig seconden per interventie én die kunnen net cruciaal zijn”, klinkt het bij de brandweer.

Simon Dekaezemaker

Op het wegdek van de Nieuwevaart zijn tijdelijk gele lijnen aangebracht. Zo heb je de komende twee weken geen twee, maar drie rijstroken op de drukke rijbaan. Deze extra rijstrook dient speciaal voor de wagens van Brandweerzone Centrum, die langs daar moeten uitrijden bij hun interventies. De vraag tot deze tijdelijke extra rijstrook komt ook vanuit de brandweerkazerne zelf.

“Door de werken die nu plaatsvinden op de Opgeëistenlaan wordt het verkeer omgeleid via de Nieuwevaart”, zegt kapitein Chris De Pauw. “Dat is iets dat wij vaker zien: werken worden omgeleid langs daar en creëren zo nog meer verkeersdrukte op al een drukke plek. Alle begrip, maar deze extra verkeersdrukte heeft een grote impact op ons werk.”

Permanente oplossing?

Brandweerzone Centrum ijvert daarom al vijftien jaar voor een speciale rijstrook voor de brandweer. “Sinds de komst van de kazerne langs de Nieuwevaart ervaren we al dit probleem”, gaat De Pauw verder. “Als het druk is op de Nieuwevaart kunnen wij soms moeilijk passeren én dat belemmert ons werk. Deze tijdelijk rijstrook bewijst zijn nut, waarom kan dit niet permanent?”

De brandweer verliest namelijk per interventie anders gemakkelijk dertig seconden. “Die kunnen cruciaal zijn”, zegt De Pauw. “De oplossing is simpel: permanent zo’n rijstrook voor ons voorzien. Ons werk zal vlotter gaan, het verkeer zal ook minder hinder ondervinden als wij moeten passeren en deze rijstrook dat is ook goed voor de buurt. Een win-win voor iedereen.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs