Kandidaat-premiers VK Sunak en Truss bikkelen opnieuw over economie in televisiedebat

Rishi Sunak kon de meeste kijkers overtuigen. 

Rishi Sunak kon de meeste kijkers overtuigen. ©  REUTERS

De twee overblijvende kandidaten voor het leiderschap van de Britse Conservatieve partij Liz Truss en Rishi Sunak hebben donderdagavond opnieuw de degens gekruist in een televisiedebat, dit keer op Sky News. Sunak kon na afloop de meeste kijkers overtuigen.

Bron: BELGA

De twee gingen onder meer in debat over de sombere voorspelling die de Britse Nationale bank donderdag uitstuurde. Volgens de Bank of England komt de Britse economie in het najaar in een recessie terecht die nog tot eind 2023 zal duren. 

Volgens Truss is een recessie echter niet onvermijdelijk, als er maar “doortastend” wordt opgetreden. De 47-jarige minister van Buitenlandse Zaken stelt belastingverminderingen ten belope van 30 miljard pond in het vooruitzicht. “We kunnen de uitkomst veranderen en het waarschijnlijker maken dat de economie groeit”, zei ze.

Truss denkt een recessie te kunnen vermijden met belastingverlagingen. 

Truss denkt een recessie te kunnen vermijden met belastingverlagingen. ©  REUTERS

Sunak, tot voor kort minister van Financiën, deed die plannen af als nonsens. Volgens hem is de belastingvermindering van Truss niet gefinancierd en zal die de inflatie alleen maar verder aanwakkeren. “De Conservatieve partij moet snel serieus worden, want de lichten van onze economie staan op rood en de inflatie is daarvan de belangrijkste oorzaak. Ik ben bang dat de plannen van Liz Truss de situatie zullen verergeren.”

Sunak overtuigt

Hoewel Truss tot nog toe de favoriete was in de peilingen, leek Sunak donderdagavond de meeste kijkers te hebben overtuigd. De gasten in het programma, leden van de Conservatieve partij, mochten na afloop van het duel hun voorkeur laten blijken. Truss liet zich de voorbije dagen opmerken met een uithaal naar de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon en een plan om ambtenaren te koppelen aan de regionale levensomstandigheden, dat slecht viel bij haar achterban. 

LEES OOK. Britse kandidaat-premiers voeren bits eerste debat: “Zijn schreeuwerige privateschoolgedrag is wanhopig en ongepast”

Rishi Sunak en Lizz Truss zijn de enige twee overblijvende kandidaten voor het leiderschap over de Britse Conservatieve partij. De nieuwe Tory-leider neemt meteen ook het premierschap over van Boris Johnson, die begin vorige maand zijn ontslag aankondigde als partijleider na een resem schandalen. Het zijn de partijleden die een nieuwe voorzitter mogen kiezen. Hij of zij wordt op 5 september in het zadel gehesen.

LEES OOK. Allebei spiegelen ze zich aan Margaret Thatcher, maar op totaal andere manier: een van deze twee kandidaten wordt de nieuwe Britse premier (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Verenigd Koninkrijk

Video

Keuze van de redactie