Bevallen met je eigen vroedvrouw wordt eenvoudiger: “Zolang de arbeid en bevalling normaal verlopen”

Het AZ Jan Palfijn zet de deur open voor de vroedvrouwen van Geboren in Gent. 

Het AZ Jan Palfijn zet de deur open voor de vroedvrouwen van Geboren in Gent. ©  IF

Gent -

Het AZ Jan Palfijn slaat de handen in elkaar met de zelfstandige vroedvrouwen van Geboren in Gent en De Bron. Wie in het ziekenhuis aan de Watersportbaan bevalt, kan dat doen onder begeleiding van een vertrouwde, zelfgekozen vroedvrouw. “We leggen de keuze voor begeleiding en bevalling bij de patiënt.”

Max Dedulle

Wie bevalt in een ziekenhuis, doet dat doorgaans onder begeleiding van een vroedvrouw die verbonden is aan die verloskundige afdeling. Maar steeds meer ouders willen hun kindje op de wereld zetten met een vertrouwde vroedvrouw, die hen ook tijdens de zwangerschap heeft begeleid. Dat zou de kans op een spontane bevalling verhogen en minder vaak leiden tot een knip of een bevalling met een zuignap. Ook het welbevinden van de ouders gaat er op vooruit.

“Zwanger zijn is een bijzonder moment”, zegt Ann Rotty, hoofdvroedvrouw bij het AZ Jan Palfijn. “We vinden het dan ook belangrijk dat elke zwangere vrouw zich goed en veilig voelt. Daarom is het logisch dat we de keuze voor begeleiding en bevalling bij de patiënt leggen.”

Zonder gynaecoloog

De zelfstandige vroedvrouwen kunnen de ouders zelfstandig bijstaan in het ziekenhuis, zonder tussenkomst van een gynaecoloog. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de zwangerschap, de arbeid en de bevalling normaal verlopen. Indien nodig kunnen een gynaecoloog en een vroedvrouw van het ziekenhuis de begeleiding overnemen. In dat geval kan de zelfstandige vroedvrouw wel blijven voor emotionele begeleiding.

Het AZ Jan Palfijn zet al langer de deur open voor zelfstandige vroedvrouwen, maar vanaf nu is de samenwerking ook officieel. Met het UZ Gent en het AZ Sint-Lucas had Geboren in Gent al eerder zo’n samenwerking. De vroedvrouwen van De Bron werken al sinds 2018 samen met het AZ Sint-Lucas.

De kraamafdeling van het AZ Jan Palfijn is trouwens aan een drukke zomer bezig. In juli kwamen er maar liefst 95 kindjes ter wereld: 56 jongens en 39 meisjes.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs