Nog vijftig dagen voor WK-race Wollongong: vijf zaken die u moet weten over het tweede WK in Australië

Ex-prof Mark Renshaw op Mount Pleasant. 

Ex-prof Mark Renshaw op Mount Pleasant. ©  Geoff Platts/Wollongong City

Nog 49 keer slapen en het is weer zover: in het Australische Wollongong zullen de heren profs uitmaken wie de opvolger wordt van Julian Alaphilippe als wereldkampioen wielrennen op de weg. Vijf zaken die u absoluut moet weten van het WK in Wollongong.

Guy Van Den Langenbergh

1. Geen parcours voor doetjes

Iedereen verwachtte dat de Australische federatie in Wollongong, een kuststad niet zo gek ver van Sydney, een parcours zou uittekenen op maat van sprinter Caleb Ewan. Niets blijkt minder waar te zijn. Er wacht een rit van 266 kilometer met maar liefst 3945 hoogtemeters. De start wordt gegeven in Helensburgh. Via de kustlijn gaat het richting Wollongong waar de renners een eerste lus één keer rijden met daarin de beklimming van Mount Keira, een col van negen kilometer aan meer dan vijf procent gemiddeld. Daarna wacht hen nog twaalf keer een stadscircuit met daarin de beklimming van Mount Pleasant, een helling van een kilometer aan zeven procent gemiddeld en met een piek van veertien procent. Van de top van Mount Pleasant tot de finish is het nog acht kilometer.

2. Vroeg opstaan

Wie de wedstrijd wil volgen, zal vroeg moeten opstaan of laat gaan slapen. Het tijdsverschil met Wollongong bedraagt acht uur in hun voordeel. De wedstrijd van de mannen start om 10u15 lokale tijd, kwart na twee ’s nachts in België. De finish is voorzien omstreeks 17u. Dan is het in België negen uur op zondagochtend. Ideaal dus om met koffie en croissants de finale te volgen.

3. Wout van Aert past voor tijdrit

De Belgische selectie moet nog gemaakt worden maar zonder ongelukken zijn Wout van Aert en Remco Evenepoel onze kopmannen. Vooral Van Aert is het menens. Hij past voor de tijdrit om zich volledig te focussen op de wegrit. Evenepoel rijdt eerst de Vuelta en reist dan meteen door omdat hij ook van de individuele tijdrit een doel heeft gemaakt.

4. Tweede WK in Australië

Wollongong wordt het tweede WK op Australische bodem. In 2010 was Geelong in de buurt van Melbourne gaststad voor de titelstrijd. In een spurt bergop won de Noor Thor Hushovd voor Matti Breschel en thuisrijder Allan Davis, nu sportdirecteur bij Lotto-Soudal. Greg Van Avermaet geraakte in de spurt wat ingesloten en legde beslag op de vijfde plaats. Bjorn Leukemans en Philippe Gilbert kleurden de finale maar vielen, achteraf bekeken, een ronde te vroeg aan.

5. Slechts één Australische wereldkampioen

Twee jaar eerder, in 2009, werd een Australiër voor de eerste en voorlopig ook laatste keer wereldkampioen. De toen voor Silence - Lotto rijdende Cadel Evans verraste in het Zwitserse Mendrisio iedereen door op de slotklim weg te rijden en solo aan te komen. Evans zou zijn werkgever enkele weken later ‘bedanken’ door naar BMC te verkassen. De latere Tourwinnaar zal in Wollongong aanwezig zijn als ambassadeur van het event.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over WK Wielrennen

Video

Keuze van de redactie