Wielrennen Elite z/c & Beloften Ronde van Namen

Gil Gelders behoudt jongerentrui in Ronde van Namen ondanks valpartij: “Hopelijk vallen de kwetsuren mee”

Gelders: “Elleboog en bil baren zorgen.” 

Gelders: “Elleboog en bil baren zorgen.” ©  Bingoal

In Couvin werd de Nederlander Frank Van Den Broek in de witte jongerentrui gehesen, maar dat bleek een foute beslissing. In Lesve showde Gil Gelders, derde in de stand, het witte kleinood bij de start van de derde rit. Tussen Lesve en de Muur van Walcourt werd er stevig gebikkeld. Warre Vangheluwe miste de beslissende breuk en moet de gele leiderstrui inleveren bij Van Den Broek.

Freddy De Geest

Er werd meteen plankgas gegeven, 45 kilometer in het eerste uur, op een lokaal circuit om en rond Lesve. Daarna was er de doorsteek naar Walcourt waar men nog drie plaatselijke omlopen moest afwerken met de Muur van Walcourt als obstakel. Gelders was bij de pinken toen de wedstrijd in de beslissende vorm werd gegoten, maar evident was dat niet. “Gevallen toen men waaiers trok”, zucht de renner van Bingoal-Pauwels Sauces WB Cycling Team, die zich in de finale gesteund wist door Jago Willems en Jelle Declerck.

De overwinning in Walcourt was voor Thijs Aerts, pion uit het team van Sven Nys, Baloise Trek Lions, die het in de sprint bergop haalde voor Tom Portsmouth en Michiel Hillen. Jente Michels (Alpecin-Deceuninck Developent Team) eindigde vijfde. Tomas De Neve (VDM-Trawobo) bevestigde de uitstekende conditie met een twaalfde plaats. “Elleboog en bil baren zorgen. Ik hoop dat ik er niet teveel hinder van ondervind”, voegt een deze keer zeer zwijgzame Gelders, die ook schaafwonden opliep, er aan toe. “We doen een goede zaak. De ploeg van de Nederlander Frank Van Den Broek moet nu de leiderstrui verdedigen. Ik volg op drie seconden, mijn ploegmakker Jago Willems op vijf. In de twee laatste ritten kan er nog veel gebeuren. Op weg naar Walcourt zorgde de wind al voor een grotere nervositeit.”

Pelotonspurt?

Zaterdag begint de rit in Chimay en finisht men in Doische. Half koers schuift men in een bestek van dik twintig kilometer drie beklimmingen voor de wielen. De kans op een pelotonspurtsprint is reëel. Iets wat zondag op de Citadel in Namen uitgesloten is. In de slotrit staan er zeven beklimmingen op het klimmenu om te eindigen op de Citadel. Dag na dag wisselt de gele leiderstrui. De Nederlander Van Den Broek wacht dit weekend de moeilijke taak om de Bingolboys in toom te houden.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs