Beeldhouwer Willy Steurs (80) toont unieke houten kledingcollectie: complete overzichtsexpo in gemeenschapscentrum

Willy Steurs bij een kleine greep uit zijn gebeeldhouwde collectie. 

Willy Steurs bij een kleine greep uit zijn gebeeldhouwde collectie. © Elke Lamens

Brecht -

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag toont Willy Steurs zaterdag en zondag zijn beeldbouwwerken in gemeenschapscentrum Jan vander Noot. Deze pure autodidact tovert met hout. Hoe het begon en evolueerde is te zien op deze overzichtsexpo. Daarnaast presenteert René Van Looveren zijn privé-archief van oude foto’s en prentkaarten van Brecht.

In de woonkamer van Willy Steurs in Brecht hangen broeken en vesten, staan er schoenen, handtassen en hoeden in en op de kast. Echter, hij is geen kleermaker, wel een beeldhouwer. Zijn onderwerpen? Zijn eigen kleding, die van zijn zoon en handtassen van zijn vrouw die acht jaar geleden overleed.

Ze zijn levensecht gebeeldhouwd uit verschillende soorten hout, tot in het kleinste detail. Denk maar aan de rits van een bomberjack. “Op een eerdere tentoonstelling dacht een bezoeker dat mijn vrouw haar handtas achteloos had laten staan. We hoorden de dame mompelen dat het toch wel risicovol was. Ze had niet door dat de tas volledig uit hout was gesneden. Het is wel een exacte kopie van de handtas van mijn vrouw”, mijmert Steurs. Hij kan er nog steeds om lachen.

Willy beeldhouwde zijn eigen vest en broek.

Willy beeldhouwde zijn eigen vest en broek. © Elke Lamens

Venetiaanse meester

Het is ook niet verwonderlijk dat de bezoekster zich daarin had vergist. Willy streeft er ook naar om alles waarheidsgetrouw na te bootsen in hout. Hij haalde de mosterd in Venetië, in Italië. Zijn grote voorbeeld is de Italiaanse meester Livio de Marchi.

“Ik was een tijdje bezig met beeldhouwen, maar wilde van het klassieke pad afwijken. Ik broedde er al jaren op tot ik in een Nederlands magazine bladerde en mijn oog viel op een foto met een jas die aan een paal hing. Het was een werk van Livio. Ik vond het zo fascinerend en had mijn ding gevonden”, bekent de kwieke tachtiger.

Hij kocht prompt een lot brandhout en begon te snijden. “Ik bedacht dat als het niet lukte, ik het hout nog kon opstoken”, lacht hij. Uit het hout verscheen eerst een paraplu, dan handschoenen en wat later een hoed. “Ik was vertrokken. Zo vond ik ook inspiratie in mijn eigen vest en broek.”

Daarna volgden een jeansvestje van zijn zoon, schoenen en handtassen van zijn vrouw. “Met elk werk heb ik een emotionele band. Ik kan er geen afstand van doen. Mijn werk verkoop ik dus ook niet.” Ze hebben een mooie plek in zijn huis gekregen. Voor zover hij weet is hij de enig in ons land die dit doet.

Willy Steurs maakte ook het jeansvestje van zijn zoon tot in het kleinste detail na.

Willy Steurs maakte ook het jeansvestje van zijn zoon tot in het kleinste detail na. © Elke Lamens

MoMu?

Fascinatie voor hout had Willy al van kleins af. Zijn eerste beeldbouwwerk maakte hij op zijn dertiende, toen hij schoolliep in Rerum Novarum in Merksem. Hij studeerde er schrijnwerkerij en meubelmakerij.

“Ik wilde timmerman worden ook al had ik nog nooit een beitel en zaag vastgehad.” Daar ontdekte Willy wel dat hij voor die richting uit het juiste hout was gesneden. “Houtkapwerk bleek echt mijn ding. Ik heb ook eerst zes jaar bij een schrijnwerker in Schoten gewerkt vooraleer ik zelf technisch leerkracht werd in Wuustwezel.”

Zijn eerste tekeningen en schilderijen maakte hij op zijn zeventiende en het zou tot midden jaren zeventig duren vooraleer hij de eerste beelden kapten, vooral vogels en vissen. “Ik heb nooit een tekenopleiding gevolgd. Ik kreeg het wellicht met de genen mee. Een neef langs moederskant graveerde prachtig op glazen flessen”, bekent Willy.

Willy Steurs mag dan tachtig jaar zijn geworden, één droom koestert hij nog steeds. “Ik had graag mijn kledingstukken tentoongesteld in het MoMu in Antwerpen. Ik heb er ooit contact voor gelegd met de directrice, maar het is er nooit van gekomen.”

Willy Steurs kapte op zijn dertiende zijn eerste beeldhouwwerk.

Willy Steurs kapte op zijn dertiende zijn eerste beeldhouwwerk. © Elke Lamens

Expo

Willy Steurs stelde al tentoon in Antwerpen, Gent, Lier, Brecht, Sint-Job, Oostmalle, en ook in Breda en ’s-Hertogenbosch in Nederland. Dit weekend is zijn werk te bewonderen in het GC Jan vander Noot, wellicht een van de laatste tentoonstellingen daar voor de verbouwing tot gemeentehuis. De expo is een organisatie Wandelclub Het Sluisken.

Voorzitter René Van Looveren stalt er zijn privécollectie oude foto’s en prentkaarten van Brecht uit. Die leggen een deel van de geschiedenis van Brecht bloot.

De expo is zaterdag 5 augustus geopend van 13 tot 18u en op zondag van 11 tot 17u.

(Elke Lamens)

GC Jan vander Noot, Mudaeusstraat 9, Brecht

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs