Steeds meer mensen hebben moeite om hypotheek te krijgen, projectontwikkelaar speelt daarop in: “Koop nu de nieuwbouw en betaal de grond pas over zeven jaar”

© RTV

Puurs -

Projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed start dit jaar nog met de bouw van een nieuwe woonbuurt in het centrum van Puurs (Puurs-Sint-Amands). Er komen 95 nieuwe appartementen en verschillende huizen. Aangezien er steeds meer kandidaat-kopers zijn met onvoldoende inbreng om een hypotheek te krijgen, lanceert de projectontwikkelaar nu een nieuw koopconcept. “Het appartement of de woning wordt onmiddellijk betaald, maar de grondwaarde van de woning moet pas na zeven jaar worden betaald. Zo krijgen kopers ook de tijd om wat extra te sparen”, klinkt het.

Theo Derkinderen

De nieuwe woonbuurt, tussen de Hof-ten-Berglaan en Begijnhofstraat, krijgt de naam Nobile mee. Er komen appartementen: sommige zes verdiepingen hoog, andere drie verdiepingen hoog. Maar ook een vijftal huizen en vier kangoeroewoningen. “Pal in het centrum van onze gemeente. Maar het wordt geen fort. Integendeel. Er komt een grote binnentuin met veel groen en vlakbij liggen ook het vernieuwde cultureel centrum, het toekomstige gemeentehuis, ons koopcentrum en het natuurdomein Tekbroek”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V).

De verantwoordelijken van Van Roey Vastgoed met burgemeester Koen Van den Heuvel op de plaats waar dit jaar nog wordt gestart met de bouw van 95 appartementen, vijf woningen en vier kangoeroewoningen. ©  Joris Herregods

De nieuwe woonbuurt, die momenteel nog in aanbouw is tussen de Hof-ten-Berglaan en Begijnhofstraat, zal de naam Nobile meekrijgen. © Joris Herregods

Een impressie van hoe de nieuwe woonbuurt er zal uitzien. © Van Roey Vastgoed 

Een droom voor wie op zoek is naar een eigen nieuwbouw in het hart van Klein-Brabant. Maar vaak haakt de bank af om een hypotheek toe te kennen omdat er te weinig eigen financiële inbreng is. “Uit een recente studie van de Nationale Bank is gebleken dat de eigen bijdrage voor kopers van een eerste woning gestegen is van ongeveer 36.000 euro in 2016 naar 57.000 euro in 2021. Banken stellen vandaag 20% eigen inbreng als voorwaarde voor een hypothecaire lening. Dat is veel, en voor jonge huizenjagers ligt die drempel te hoog om aan een eigen nieuw huis te denken”, zegt Catherine Vangilbergen van de onderzoekscel Betaalbaarheid van Van Roey Vastgoed. “En daarom lanceren we nuSplit-It of splitskopen. De eigen inbreng bij de aankoop van een nieuwbouw ligt tot 50% lager omdat we de mogelijkheid geven om de grond de eerste jaren niet aan te kopen, maar alleen de woonst. Het voordeel is dat de maandelijkse aflossing ook lager ligt omdat je een kleiner bedrag leent. Bovendien bespaar je op de energiefactuur omdat je je intrek in een nieuwbouwwoning kan nemen.”

Catherine Vangilbergen van de onderzoekscel van Van Roey Vastgoed. ©  Joris Herregods

Recht van opstal

Met het nieuwe project moet de aankoop van de grond pas na zeven jaar worden betaald. Wel wordt de prijs jaarlijks met 3% geïndexeerd. “Het gaat eigenlijk om een recht van opstal. Dat ligt vast in een notariële akte. De grond zelf mag door Van Roey Vastgoed ook aan niemand anders worden verkocht. Voor de koper heeft dit als voordeel dat je gedurende de zeven jaar opnieuw wat kan sparen en nadien ook een nieuwe lening kan afsluiten voor de aankoop van de grond. Wie niet wil blijven wonen en de grond dus niet wenst te kopen, kan zijn woning weer aan ons verkopen”, pikken directeur Bert Grugeon en projectontwikkelaar Christian De Beule van Van Roey Vastgoed in.

Directeur Bert Grugeon. ©  Joris Herregods

Leerschool

Het concept van Split-It is nieuw in ons land en is wat vergelijkbaar met wat in Nederland duokoop wordt genoemd. “We hebben twee jaar lang aan Split-It gewerkt en eigenlijk lanceren we het twee tot drie jaar sneller dan verwacht door de energiecrisis. We zien dat veel mensen vandaag nog kiezen voor de aankoop van een oudere woning, waarbij ze ook nog flink moeten investeren in energiezuinige maatregelen. Met dit project hopen we dat mensen voor nieuwbouw kiezen, die bovendien energiezuinig en gasloos is en waarbij aan energiedelen wordt gedaan. Uiteraard gaat dit ook voor ons een leerschool zijn en gaan we nog wat moeten bijsturen aan dit nieuwe project. Maar ik verwacht wel dat dit concept in de toekomst aan succes zal winnen en het meer en meer zal worden ingevoerd.”

Projectontwikkelaar Christian De Beule. © Joris Herregods

Momenteel zijn er in Puurs al een negental woningen van de woonbuurt Nobile verkocht. Dinsdagavond is er nog een informatievergadering voor de geïnteresseerden in het cc Binder.

https://info.vanroeyvastgoed.be/appartementen-puurs-nobile

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus