Acht projecten genomineerd voor Architectuurprijs Kortrijk: “Wegvallen van geldprijs had geen invloed op kandidaturen”

Wout Maddens, Nicole Pannier en Dirk Van Heuven aan de Broelkaai waar de acht projecten te zien zijn in een openluchttentoonstelling.  ©  Ludo Ostijn

Kortrijk -

De stad Kortrijk maakt acht genomineerde projecten bekend voor de Architectuurprijs Kortrijk. Op 20 oktober wordt de winnaar gekozen.

Kris Vanhee

De stad werkt voor de verkiezing samen met Abeko en het voormalige Kortrijk Heritage, nu Architectuur Kortrijk. Beide organisaties smelten voor deze architectuurprijs samen. Er waren 38 inzendingen. Die zijn tot acht genomineerden teruggebracht. Uit die acht wordt dan de primus gekozen of de beste realisatie.

“Het gaat om bestaande, private en kleinschalige projecten die interessant werden omgevormd of die werden afgebroken en weer opgebouwd”, legt Nicole Pannier van Abeko (Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk) uit. “We willen met onze prijs ook tonen welke architecten in staat zijn om bijzondere projecten vorm te geven. Om zo verder te bouwen aan een kwalitatieve stad die Kortrijk wil zijn.”

Twee jury’s

Er is een professionele jury en er is de publieksjury. In vorige edities was er een geldprijs, maar die is nu afgeschaft. “Het wegvallen van de geldprijs heeft blijkbaar geen invloed gehad op de kandidaturen”, zegt Dirk Van Heuven van Architectuur Kortrijk. “We zijn daar blij om. Dat betekent dat niet alleen het geld een rol speelt. Kortrijk Heritage bekroonde indertijd innovatieve projecten, maar je kan die niet los denken van ons erfgoed. Vandaar dat we samengingen met Abeko en één architectuurprijs uitschreven.”

De acht projecten voor de Architectuurprijs Kortrijk kan het publiek zien langs de Leieboorden ter hoogte van Broelkaai 6. Het is een openluchttentoonstelling die loopt tot 20 oktober. Tot dan kan je je voorkeur voor de projecten kwijt via een QR-code. Op 22 oktober kan iedereen een bezoek brengen aan de acht woningen. Daarvoor moet je inschrijven via de website. “Architectuur moet de mensen gelukkiger maken. Dat streven we ook na met deze prijs”, zegt schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester).

De acht genomineerden zijn te vinden in de Patermotestraat, Pluimstraat, Elzenlaan, Toekomststraat, Minister Liebaertlaan, Oudenaardsesteenweg, Filip Vanden Elzaslaan en Overleistraat. Meer info op de www.kortrijkarchitectuur.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus