Deze dure fouten worden vaakst gemaakt bij besparen op energie: “De mensen gebruiken hun huis verkeerd”
Energie kost vandaag makkelijk vier keer zoveel als vorig jaar. Iedereen is op zoek naar manieren om te besparen. Dit zijn volgens experten de meest gemaakte fouten: als je ze aanpakt, spaar je meteen ook veel geld uit.
Dit artikel verscheen voor het eerst op 8 oktober 2022
1. Je past je verbruik niet aan
“Je thermostaat een graad lager zetten, heeft het grootste effect op de rekening”, zegt Alex Polfliet, energie-expert en directeur van Zero Emission Solutions. “Met één graad spaar je 7 a 8 procent op je gasfactuur uit. Die gaskosten maken al snel zo’n 60 procent uit van je totale factuur. Dat heeft dus een enorme impact.”
“In hetzelfde rijtje staat korter douchen. Ga je van 10 minuten naar 3 minuten, dan bespaar je 1,5 euro per douche. In een gezin van vier kan de besparing oplopen tot 1.200 euro per jaar. Ik ben zelf twee meter groot en mij lukt het ook in 3 minuten. Mijn tienerdochter vindt het dan weer moeilijker: zij doucht minder vaak, maar langer. Zo kan het uiteraard ook.”
2. Je hebt geen zonnepanelen
Vrijwel alle experten zijn het erover eens dat zonnepanelen een must zijn als je ze kan installeren. “Heel wat mensen denken onterecht dat zonnepanelen niet mogelijk zijn voor hen”, zegt Luc Demeyere, CEO bij Enbro. “Bij oude zonnepanelen maakte het nog wel uit wat de oriëntatie van je dak is. Vandaag is het ook rendabel om met een oost- of westgericht dak zonnepanelen te plaatsen.”
“Wie het startkapitaal – enkele duizenden euro’s – er niet voor heeft, kan vaak wel een renteloze lening aangaan bij de Vlaamse overheid. Er bestaan ook huurformules, waarbij je niet 1 euro moet bovenhalen, maar wel meteen van het rendement gebruik kan maken. Wie geen eigenaar is, neemt best zo snel mogelijk contact op met z’n huisbaas om een oplossing te vinden.”
“Binnenkort kan je ook energiedelen”, zegt specialist André Jurres. “Dat kan handig zijn voor mensen in een appartementsgebouw, die samen zonnepanelen op het dak willen leggen. Als je dak écht niet geschikt is, kan je misschien samen met iemand investeren om meer panelen te leggen op een ander dak.”
3. Je verwarming staat verkeerd afgesteld
In heel wat woningen staat de boiler verkeerd afgesteld. “Installateurs zetten die vaak op 65 graden”, zegt renovatiecoach Steven van de Energiecentrale. “Dat zorgt ervoor dat je woning snel opwarmt. Maar veel vaker is 60 graden al voldoende, sommigen zetten het al op 55 graden. Dan warmt je huis trager op en als het niet goed geïsoleerd is, zal je het misschien zelfs niet helemaal warm krijgen. Dan moet je toch wat hoger gaan. Let wel: doe dit énkel met het water van je verwarming: als je je warm water lager zou zetten, riskeer je dat je legionella kweekt.”
4. Je houdt je contract niet in de gaten
“Volg je persoonlijke situatie goed op”, zegt Jurres. “Wie dat niet doet, kan vervallen in oude en mogelijk duurdere contracten. Via de V-test krijg je een goed beeld van welk contract vandaag het goedkoopst is en met de CREG-scan kan je zien of je huidige contract nog wel voordelig is. Het loont echt de moeite om geregeld – elke maand of om de drie maanden – die test eens te doen en te zien of je elders beter af bent. Momenteel kan je geen vast contract meer krijgen, maar als de politieke situatie stabiliseert, zal dat wel weer terugkeren en kan je ook daar mogelijk je voordeel doen.”
5. Je gebruikt je huis verkeerd
“Heel wat mensen zouden beter gebruik kunnen maken van het zonlicht en van de warmte”, zegt Polfliet. “Alle ramen die op het zuiden uitgeven, zouden volledig vrij moeten zijn tijdens de zonnige uren. Doe alle gordijnen maximaal open, zelfs die kleine witte exemplaren: ze houden het licht én de warmte tegen. Als je het goed doet, maakt dat op een zonnige dag al snel een aantal graden verschil, die je niet zelf moet bijverwarmen. En heb je rolluiken, doe ze dan dicht aan de noordzijde van je huis. Dat isoleert extra en je zal langs die kant toch geen warmte winnen.”
6. Je hebt nog oude energievreters in huis
“Toestellen die ouder zijn dan tien jaar kun je vervangen door een energiezuiniger exemplaar”, zegt Alex Polfliet. Het voordeel is best groot: in een gemiddeld gezin zal een energieverslindende droogkast met C-label jaarlijks zo’n 287,50 euro kosten. Met het zuinigste A+++-label komt dat op 87,50 euro. “Al zou ik die droogkast nu een tijdje niet gebruiken: het is gewoon te duur en je kan je kleren op andere manieren drogen. Maar voor andere toestellen geldt hetzelfde idee: het is niet iets wat je in één jaar meteen terugverdient, maar als je het geld kan missen, heeft het wel een directe impact op je energiefactuur.”
7. Je let niet op de kleintjes
“Kleine ingrepen kunnen ook een verschil maken”, zegt Polfliet. “Tochtstrips zorgen ervoor dat de warmte goed in je verwarmde ruimtes blijft. Voor het ventileren is het beter om je raam kort en krachtig open te zetten en niet de hele dag op kiepstand laat staan. Op die manier koelen alle voorwerpen in je huis niet af en heb je toch verse lucht binnen. Zelfs in nieuwere woningen maakt dit een klein verschil.” Voor je diepvries heeft Jurres nog een laatste tip: “Zorg ervoor dat-ie vol zit: zo verbruik je ook iets minder.”
Hoofdpunten
Antwerpse kampioenenploeg en supporters maken er een onvergetelijke viering van: “Dit is de schoonste dag in mijn leven”
VIDEO. Antwerp-spelers krijgen dag na kapotte trofee al een nieuw exemplaar
Onze man ontbeet met kampioenenmaker Mark van Bommel: “De elf individuen misschien niet, maar onze ploeg was wel de beste”
Paul Gheysens richt zich “met kwaad oog” naar burgemeester De Wever en familie Mintjens: “Het stadionprobleem móét worden opgelost”
Beste van Plus
“Doe je beha uit voor gratis drank”: Australische nachtclub annuleert feest na kritiek op sociale media
“Dus dit is net gebeurd...”: Alyssa (26) test loopband uit in fitness, maar struikelt over losse veter en raakt sportbroek kwijt
Kajakkers beleven unieke momenten wanneer ze vergezeld worden door drie walvissen: “Zou grootste paniekaanval ooit krijgen”
Conner Rousseau waarschuwt voor vals profiel dat videobelt met deepfake
Lees meer
Moeder met vierjarig zoontje verdwenen: Child Focus verspreidt opsporingsbericht
Zelfs de voorzitter had nog nooit zulke “confronterende” foto’s gezien als die van vermoorde Ilse Uyttersprot: “Die herinnering van geliefde wil je niet hebben”
België bepleit Europese aanpak van Iraanse gijzeldiplomatie
Bruggelingen over hun door toeristen overspoelde stad: “Het zijn net zombies”