Ex-directeur Chirojeugd Vlaanderen vormt mee mensenketting als verzet tegen armoede

Erwin Cools (rechts), ex-directeur van Chirojeugd Vlaanderen, is de eerste voorzitter van de nieuwe adviesraad voor armoede. © RR

ARENDONK -

Met een mensenketting van het gemeentehuis naar het Sociaal Huis op de Vrijheid in Arendonk hebben honderd inwoners zich verzet tegen armoede in hun dorp. Een van de schakels in de lange ketting was Erwin Cools (62), ex-directeur van Chirojeugd Vlaanderen.

Eddy Meulemans

Naast de sportraad en de jeugdraad heeft Arendonk sinds kort ook een eigen adviesraad voor armoede en welzijn. Het is daarmee de eerste gemeente in de regio. De nieuwe adviesraad zal het gemeentebestuur adviseren bij hulp- en steuninitiatieven voor Arendonkenaren die het niet breed hebben. Ex-Chirodirecteur Erwin Cools is de eerste voorzitter van deze bijzondere adviesraad.

Op de ‘Werelddag van het verzet tegen armoede’ sloegen meer dan honderd vrijwilligers, bestuurders en leden van de nieuwe adviesraad, het Sociaal Huis en vzw Mekanders letterlijk de handen in elkaar als teken van solidariteit. Samen willen ze ervoor zorgen dat ook in een dorp als Arendonk ieder kind met een gevulde brooddoos naar school komt, dat alle inwoners in een degelijk huis wonen, hun energierekening kunnen betalen en ruimte hebben voor vrienden en ontspanning.

Het kan iedereen overkomen

Na hun solidariteitsactie verzamelden de deelnemers rond de Babbelbus in park Deroissart, waar ze genoten van versbereide pompoensoep van sociaal restaurant Tel-Oor en livemuziek van Studio Webbert.

“Armoede kan iedereen overkomen”, zei schepen van Lokaal Sociaal Beleid Marina Gys (N-VA). “Sommigen worden zo geboren en groeien op in armoede. Bij anderen kan het plots verkeren na een tegenslag: omdat je je werk verliest of ziek wordt. Kansarme of kwetsbare mensen krijgen vaak te maken met onbegrip over hun situatie. Toch hebben ook zij sterktes en willen ze graag als gewone mensen deel uitmaken van onze maatschappij. Met de oprichting van de adviesraad voor armoede willen we kijken welke noden er nog zijn in Arendonk, hoe we de samenwerking tussen de verschillende initiatieven kunnen versterken en welk advies we kunnen geven aan het lokaal bestuur.” (ema)

Met een lange mensenketting voerden honderd inwoners een symbolische actie als teken van solidariteit met kansarme en kwetsbare dorpsgenoten. © RR

Na de actie verzamelden de deelnemers rond de babbelbus in park Deroissart, waar ze genoten van livemuziek en versbereide pompoensoep . © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus