Overleden kunstenares Machteld Moijson (65) pleitte voor onderdak voor collega’s: “Geef ons een plek waar ze ons niet na het weekend buitenschoppen”

© LLL

Lochristi -

Machteld Moijson is niet meer. De Lootse kunstenares, vooral bekend van het collectief Lo-art, overleed donderdag na een slepende ziekte op 65-jarige leeftijd. Waar in Lochristi (vooral) woordkunst de kop opstak, was ze op haar eigen - soms eigengereide - manier bij betrokken. Jaren geleden was ze al de pleitbezorgster voor een Lootse vaste stek voor haar en haar collega’s.

Een eerbetoon aan Freddy Taghon in het kader van Toast Literair, haiku’s op het raam in de ondertussen verdwenen kleuterschool, het tijdelijk LenteCongresCentrum in Zaffelare-Dorp, het ophangen van de ‘Lo-art op dreef’ vogelhuisjes in de Rozelaredreef, waar we wachtten tot Machteld werd opgehaald voor de groepsfoto, omdat haar gezondheidstoestand toen al wankel was… Het zijn een paar momenten waar we de kunstenares voor de gemeentesite van Het Nieuwsblad van dichtbij ontmoetten. Rustig, bescheiden, maar vastberaden mét een gefundeerde mening over het kunstbeleid.

© lut laureys

Haar gedrevenheid en soms moedeloosheid om wat er niet kwam herinneren we ons echter vooral van Kunst Omdat het Moet X, de jubileumeditie van het tweejaarlijks kunstenfestival in 2018. Als curator hield Machteld Moijson toen in de oude pastorij in de Dekenijstraat een krachtig pleidooi voor een permanente tentoonstellingsruimte voor Lootse kunstenaars. Meer nog, ze werd behoorlijk boos op het lokale bestuur en wond er geen doekjes om. We citeren haar hier in haar niet mis te verstane woorden: “Bewaar deze pastorie als kunstenaarsruimte, en geef ons zo een locatie waar we kunst niet in een hoekje naast een frigo moeten hangen (het LoS, nvdr.), of waar we na dagen hard en intensief werk na het weekend worden buitengeschopt, omdat er een andere activiteit komt. Een tentoonstelling opzetten is niet op vrijdagavond vlug vlug wat werken beginnen op te hangen. Op die manier heb ik er geen zin meer in”, klonk het toen naar burgemeester Deswaene. Die had naar eigen zeggen al eerder geantwoord in een haïku maar dat bleek voor de gedreven woordkunstenares nog ruim onvoldoende.

© ghl

Haiku’s in het Lente Congres Centrum © ghl

Haiku’s in het LenteCongresCentrum © ghl

Op de socials wordt met verslagenheid gereageerd op het plotse afscheid ondanks haar slepende ziekte: ‘Een prachtvrouw, een ongelooflijk kunstzinnige vrouw, zo getalenteerd op alle vlak, met een warme stem waarmee ze poëzie voorlas. Wat gaan we haar missen in Lochristi.’ Onze redactie biedt aan vrienden, familieleden en collega-kunstenaars haar oprecht medeleven aan. De krachtige woorden en de gedrevenheid van Machteld zijn hopelijk een troostmoment en vooral inspiratie voor iedereen die om kunst- en kunstbeleving - lokaal en universeel - ijvert.

Het afscheid van Machteld Moijson vindt aanstaande donderdag 10 november om 11 uur plaats in Crematorium Westlede in Lochristi.

 Geert Herman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus