Koesterplek moet ouders van sterrenkind plaats geven om rust en troost te vinden

Op de kerkhoven werd een bank geplaatst in de buurt van de kindergraven waar ouders rust kunnen vinden. ©  sbr

Roeselare -

Op zondag 11 december is het Wereldlichtjesdag, de dag waarop aandacht gevraagd wordt voor overleden kinderen. In aanloop naar die dag opent de stad op verschillende plaatsen koesterplekken waar de ouders van een overleden kindje troost kunnen vinden.

Bert Feys

Roeselare geeft extra aandacht aan ouders van sterrenkinderen. Sterrenkinderen zijn baby’s die overlijden voor, tijdens of net na de geboorte. “In mei zijn we gestart met een werkgroep rond het thema. Daarin zetelen onder andere mensen van de stad, medewerkers van AZ Delta en ouders van overleden kinderen”, zegt schepen van Opvoeding Michèle Hostekint (Vooruit).

Geboortebos

Die werkgroep stond in voor het vormgeven van koesterplekken, het aanplanten van het geboortebos voor ouders van sterrenkinderen en de uitwerking van Wereldlichtjesdag. “In november stond de aanplant van het geboortebos op de agenda, maar omwille van het slechte weer hebben we dat moeten uitstellen tot het voorjaar van 2023. In dat bos zullen de ouders van een sterrenkind voor het eerst de gelegenheid krijgen om een boom aan te planten. We merken dat het heel belangrijk is om een tastbare herinnering te hebben”, zegt de schepen.

De koesterplekken zijn intussen wel helemaal af. In de buurt van de kindergraven is op alle begraafplaatsen in de stad ruimte gemaakte voor een bank. Die banken werden gemaakt door leerlingen van het VTI en mensen van Weerwerk. Op de banken staan woorden van troost. Ouders kunnen elkaar op die koesterplekken ontmoeten en op een rustige manier dichter bij hun overleden kindje zijn. “Afscheid nemen van een kind is uiterst pijnlijk. Met die koesterplekken hopen we dat de ouders wat rust kunnen vinden”, zegt schepen van Burgerzaken Stefaan Van Coillie (CD&V).

Herdenking

De stad hoopt aanstaande zondag ouders van overleden kindjes samen te brengen op de stedelijke begraafplaats in de Groenestraat. Alle overleden kinderen worden er vanaf 18 uur herdacht tijdens een warm samenzijn met tekst, muziek en licht. “Het wordt een ingetogen moment van troost en verbondenheid”, aldus Van Coillie. Na een kort moment van stilte kunnen de ouders nog wat napraten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus