Vlaanderen mikt op asbestveilige sociale woningen tegen 2029

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Vlaanderen streeft ernaar om de sociale woningen tegen 2029 asbestveilig te maken. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft daarvoor het protocol ‘Asbestveilige sociale woningen’ opgesteld. De asbestproblematiek wordt in kaart gebracht en de sociale huisvestingssector kan rekenen op de steun en expertise van de OVAM.

Bron: BELGA

De Vlaamse regering wil Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig maken. Ze heeft daarvoor ook een actieplan uitgewerkt. Met een protocol voor de sociale woningsector is het de bedoeling om ook in die sector de aanwezigheid van asbest, een materiaal met gekende gezondheidsrisico’s, versneld af te bouwen.

Bedoeling is om de sociale woningen in Vlaanderen tegen 2029 asbestveilig te maken. Dat sluit volgens de Vlaamse regering ook aan bij de ambitieuze renovatieplannen van de sector. “Vandaag slaan we definitief een andere weg in om in één beweging met het renovatieprogramma van de sociale woningenmarkt, asbest definitief uit onze sociale woningen te bannen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Haar collega van Wonen Matthias Diependaele vult aan dat het asbestveilig maken van sociale woningen “een speerpunt” wordt in de renovatieplannen van de sector. 

Concreet is het de bedoeling om eerst de omvang van het asbestprobleem in de sector in kaart te brengen en de problemen te situeren. Een gecertificeerd asbestdeskundige zal sociale woningen in groep inventariseren. Vervolgens kan de sector de bevindingen in het asbestattest meenemen in de voorziene renovatietrajecten. De verschillende actoren in de sociale huisvestingssector zullen kunnen terugvallen op de steun en asbestexpertise van de OVAM.

LEES OOK. “Vlaanderen zit tjokvol asbest”: nieuw attest toont hoe groot het probleem is

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen