Minder Responsible Young Drivers, maar zij brengen ons op oudejaar wél nog veilig naar huis: “Eigenlijk ben ik al te oud”

Jeroen Van Braeckel (in auto) en Jeroen De Meerleer zijn dit jaar Responsible Young Drivers.  ©  Stefaan Beel

Roeselare -

Tijdens de nacht van oud naar nieuw brengen veertig Responsible Young Drivers (RYD) uit heel Vlaanderen feestvierders die een glaasje te veel op hebben met hun eigen wagen naar huis. Dat zijn er dertien minder dan in 2019, vlak voor de coronapandemie uitbrak. “Omdat er minder vrijwilligers zijn, mag ik ondanks mijn te hoge leeftijd toch nog eens helpen.”

Bert Feys

De nieuwjaarsactie van de Responsible Young Drivers viert dit jaar haar dertigste verjaardag. “We kunnen dit jaar een beroep doen op veertig vrijwilligers in heel Vlaanderen. Dat zijn er minder dan in 2019, toen waren het er 53. Door de coronacrisis waren de nieuwjaarsfestiviteiten de voorbije twee jaar minder, dat heeft misschien ook een invloed op het aantal vrijwilligers die zich willen inzetten”, meent coördinatrice Mars Frey Alvarez.

Dat denkt ook RYD-directeur Johan Schiers. “We maken ons geen zorgen over die daling. Elk jaar stopt ongeveer een derde van onze vrijwilligers, en door die twee coronajaren is die gewoonlijke aangroei er niet geweest. We hadden dit wel verwacht.” Het is niet de eerste daling. Doorheen de jaren ging het aantal vrijwilligers systematisch naar beneden, zonder voor problemen te zorgen. “Het is niet zo dat we een bepaald aantal voor ogen hebben waar we aan willen geraken. Maar elke jongere is welkom.”

Rijtest

In aanloop naar de oudejaarsnacht dienen de chauffeurs in elke provincie een rijtest te doen. De laatste vond plaats in Roeselare, en onder andere Jeroen De Meerleer (31) uit Waregem meldde zich aan. “Ik ben voor de zesde keer vrijwillig chauffeur voor eindejaar. Ik hou zelf niet zo van drukke fuiven en wil dan ook helpen om feestvierders veilig thuis te brengen.” (Lees verder onder de foto)

Coördinatrice Mars Frey Alvarez. ©  Stefaan Beel

Jeroen vindt het wel belangrijk dat die rijtesten georganiseerd worden. “Tijdens de oudejaarsnacht rijden we telkens met twee Responsible Young Drivers samen. Een van hen zorgt er ook voor dat het voertuig van de feestvierder thuisgeraakt. Het is dan ook belangrijk dat er nagegaan wordt dat de vrijwilligers met een ander soort wagen kunnen rijden.”

Geen fuifbeest

Jeroen legde de rijtest af bij rijschool Secura langs de Sint-Amandsstraat in Roeselare. “Ik ben geslaagd!” Voor hem wordt het de laatste keer dat hij als vrijwilliger de baan op mag. “Responsible Young Drivers zijn normaal gezien tussen 18 en 29 jaar oud. Ik ben eigenlijk al te oud, maar omdat er minder vrijwilligers zijn, mag ik toch nog eens helpen.”

Voor Jeroen Van Braeckel uit Anzegem (23) wordt het de eerste keer dat hij feestvierders veilig thuis brengt. “Zelf ben ik geen fuifbeest en de overgang van oud naar nieuw vind ik niet zo speciaal. Ik vind het wel belangrijk dat ik kan verhinderen dat iemand anders zat achter het stuur kruipt.”

De Responsible Young Drivers rijden deze zaterdagnacht uit van middernacht tot 5 uur. Wie een beroep op hen wil doen, kan het nummer 0902-12345 bellen. “Onze centrale dispatching contacteert dan het team het dichtst bij de feestvierder en stuurt iemand ter plaatse om hem of haar met zijn of haar eigen wagen naar huis te brengen”, zegt Chiers. Indien het niet te druk is, natuurlijk. “Een garantie is het niet, nee. Het is een noodoplossing.”

Wie nu denkt zich nog kandidaat te stellen, is te laat. De rijtest in Roeselare was de laatste. “Maar volgend jaar kunnen zij zich wel weer aanmelden”, zegt de directeur van Responsible Young Drivers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen