Meer slachtoffers ontdekt na hele nacht puinruimen: minstens 21 doden na Russische raketaanval op woongebouw

Een Russische aanval op een appartementsgebouw in de Oekraïense stad Dnipro, in het oosten van Oekraïne, heeft heel wat schade veroorzaakt. Volgens persagentschap Reuters zijn er intussen al minstens 21 doden geteld, ook zouden 73 mensen gewond zijn geraakt. Volgens lokale autoriteiten was de aanslag op energie-infrastructuur gemikt. Ook op andere plaatsen was er sprake van raketaanvallen.

Bron: BELGA

Naargelang de reddingsactie duurt, duiken er al maar meer slachtoffers op tussen het puin. Persagentschap Reuters spreekt intussen over 21 doden. Het baseert zich daarvoor op info van lokale vertegenwoordigers. “We hebben de hele nacht puin geruimd”, zei regeringsverantwoordelijke Kyrylo Tymoshenko op Telegram. Volgens hem probeerden overlevenden in het gebouw de aandacht van reddingswerkers te trekken met hun telefoon.

Lokale autoriteiten proberen nog steeds mensen te redden. Valentyn Reznichenko, hoofd van het regionale militaire bestuur van Dnjepropetrovsk, zei vanochtend dat er nog 26 mensen vastzaten onder het puin. “We vechten voor elke persoon, elk leven”, schreef president Zelensky op sociale media.

De presidentiële administratie in Kiev publiceerde eerder foto’s en video’s van het gebouw dat volledig verwoest is. Andrij Jermak, leider van de administratie, is ontzet. “Russen zijn terroristen die voor alles gestraft moeten worden”, zei hij. Volgens hem doen de luchtafweer en de luchtmacht hun werk. “We zullen terugslaan”, zei hij ook. Volgens Jermak verandert Rusland niet van tactiek en gaan de Russen voort met aanvallen op civiele infrastructuur.

In het hele land weerklonk zaterdag het luchtalarm. Het gaat om de eerste grote Russische aanval sinds het begin van het jaar. De raketten hebben zaterdag ook kritieke infrastructuur getroffen in de Oekraïense regio’s Charkiv en Lviv in respectievelijk het oosten en westen van het land, aldus lokale functionarissen. De Oekraïense minister van Energie, German Galushchenko, zei zaterdag dat de komende dagen daardoor “moeilijk” zullen zijn op het energiefront. “Door de beschietingen in de meeste regio’s worden noodafsluitingen ingevoerd. De komende dagen worden moeilijk”, schreef hij op Facebook.

Ondertussen zei de burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev dat er in de stad explosies te horen waren en dat luchtafweerraketten doelen troffen.

©  EPA-EFE

©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen