Dierenartsen trekken aan de alarmbel over herziening keuring in slachthuizen

© Kristof Vadino

Dierenartsen trekken aan de alarmbel over de geplande mindering van zelfstandige dierenartsen in slachthuizen. Die zogenaamde ‘BMO’s’ (Belast Met Opdracht) staan in voor de keuring van de slachtdieren, maar de slachthuissector pleit nu voor een minimaal aantal BMO’s in het slachthuis, zo stellen VeDa, de beroepsorganisatie van Vlaamse dierenartsen, en haar Waalse zusterorganisatie UPV.

mtmBron: BELGA

Momenteel wordt het KB Keuring herzien. Daarin staat hoe de slachthuizen het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) betalen voor de keuring uitgevoerd door de BMO’s. Nu gebeurt dat op basis van het aantal dieren en het slachtritme, maar in de toekomst zal dat gebaseerd zijn op het aantal aanwezige BMO’s in het slachthuis tijdens het slachten.

“Het verminderen van het aantal BMO’s aan de slachtlijn zal leiden tot een hogere werkdruk en een mogelijk negatieve invloed op de voedselveiligheid”, betreuren beroepsorganisaties VeDa en UPV.

Daarnaast voeren sommige BMO’s ook andere opdrachten uit voor het FAVV zoals exportcertificaties van levende dieren of vlees. Deze opdrachten zijn vaak heel kort van duur en verlieslatend, klagen de dierenartsen. “Anderzijds vragen ze van de BMO’s wel een grote flexibiliteit en voortdurende bijscholing op eigen initiatief en kosten”, klinkt het.

“Door de nieuwe organisatie van de keuring van de slachtdieren, het niet nakomen van afspraken en de verlieslatende kleine opdrachten dreigen naast het dierenwelzijn in de slachthuizen ook de voedselveiligheid en de economie in de problemen te komen”, zo besluiten de beroepsorganisaties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen