Ernstig incident in asielcentrum van Berlaar met zware onderlinge vechtpartijen: “Er zit te veel volk op een kleine plaats”

© BFM

In het asielcentrum van Berlaar zijn woensdagavond zware gevechten uitgebroken onder de asielzoekers. De politiediensten kwamen massaal ter plaatse met versterkingen uit alle omliggende zones. Pas om vier uur vannacht bedaarden de gemoederen, een vijftal mensen raakten gewond.

bepr, tdk

De rellen ontstonden omstreeks 18 uur woensdagavond, zo bevestigt Berlaars burgemeester Walter Horemans (CD&V). “Er is meteen versterking opgeroepen omdat het om een ernstig incident ging. Er waren onderlinge gevechten uitgebroken, waarbij gewonden zijn gevallen. Volgens de laatste info die ik nu heb zou het gaan om een vijftal gewonden, waarvan één persoon de nacht in het hospitaal heeft moeten doorbrengen. Er bleek een operatie nodig”, zegt burgemeester Walter Horemans.

De spanningen deden zich voor in de slaapzalen van de alleenstaande mannen, waar een 200-tal mensen verblijven in vroegere magazijnen van Defensie. Het incident zou vooral gespeeld hebben tussen een groep Afghanen en een groep Syriërs. Alle beschikbare middelen werden ingezet om de kalmte zo snel mogelijk te doen wederkeren.”De federale politie is mee ingezet om het incident te ontmijnen. Dat heeft ongeveer tot vier uur ’s nachts in beslag genomen. Daarna zijn een tiental agenten ter plaatse gebleven om alles onder controle te houden. Wat de precieze aanleiding was, wordt verder onderzocht”, zegt Horemans. Het incident zou volgens onze info draaien om een groep Afghanen die zich verzet tegen Syriërs.

© BFM

Dicht bij mekaar

De burgemeester zag de situatie met lede ogen aan. “Dit wijst volgens mij op het feit dat er te veel volk op een kleine plaats samenzit. De asielzoekers slapen op grote slaapzalen, te dicht bij mekaar. De legerkazerne is niet geschikt om zo veel mensen zo kort bij mekaar samen te zetten”, reageerde hij. Enkele onruststokers zijn ondertussen verplaatst naar andere asielcentra. Dat moet mee voorkomen dat de rellen opnieuw oplaaien. Donderdag zullen de verantwoordelijken van het centrum ook bijstand krijgen van ervaren medewerkers uit andere centra.

De slaapzalen van het opvangcentrum.© Joren De Weerdt

Het asielcentrum opende de deuren in de zomer van 2022. Het werd aangekondigd als een tijdelijke opvangplek, zonder evenwel een einddatum voorop te stellen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) bezocht in de zomer de legerkazerne die toen klaargemaakt werd voor de opvang van asielzoekers.© Dirk Vertommen

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen