Zomerspoor lanceert nokvol gratis vakantieprogramma voor Herentals

Tina Van Roy (links) en Erik Thys (in wit shirt vooraan) van Zomerspoor poseren met enkele van de vele organisatoren die in augustus hun steentje bijdragen.© Hans Otten

Herentals -

Augustus bruist dit jaar in Herentals als nooit tevoren, want in de schoot van het nieuwe festival Zomerspoor zetten tientallen verenigingen en organisatoren een volle maand lang culturele, sportieve en sociale activiteiten op.

Hans Otten

Van een hoorspel tussen Herentalse torens tot boerderijconcerten, van een autoloze sportzondag tot rondreizende circusworkshops, van een film in het bos tot een wereldkeukenpicknick. De Herentalsenaren hoeven in augustus niet op vakantie te gaan, want met iedere dag wel een andere activiteit in eigen stad en deeldorp hebben ze geen kans om zich die zomermaand te vervelen. Dat is precies het opzet waarmee initiatiefnemers Tina Van Roy, Erik Thys en Wim Konings bij het Herentalse stadsbestuur gingen aankloppen.

“We willen mensen aanzetten om eens op vakantie te gaan in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven”, zegt Tina Van Roy. “Met ons gevuld programma aan laagdrempelige activiteiten willen we verbondenheid creëren tussen alle inwoners. Participatie speelt daarin een grote rol. Zo vragen we aan verenigingen en andere initiatiefnemers om activiteiten te organiseren, terwijl we zelf een eigen programma uitrollen. We willen de hele stad in beweging brengen, en dan liefst met de fiets of te voet. Een maand lang valt er elke dag iets te beleven, ver weg van de platgetreden paden.”

Van onderuit

De stad Herentals trok 20.000 euro uit om verenigingen in de schoot van Zomerspoor te ondersteunen. “We vinden het fantastisch dat dit initiatief dat verbondenheid in onze stad nastreeft weer van onderuit komt opborrelen”, zeggen burgemeester Mien Van Olmen en cultuurschepen Jan Michielsen (CD&V). “Het laat organisatoren, sectoren en disciplines over de grenzen heen met elkaar samenwerken. Daaraan verlenen we onze volle medewerking, door ook al onze stadsdiensten transversaal te laten meewerken.”

Het volledige programma wordt pas op 1 juni bekendgemaakt in de kerk van Morkhoven, maar bij de lancering woensdagavond is alvast een tipje van de sluier opgelicht. De muziekacademie in de Hikstraat is een van de locaties waar theater, muziek en andere vertoningen plaatsvinden, maar er staat ook theater op locatie gepland. De Kempense theatermaker Kurt Vervloet plant Spoorzoekers, “een theatervoorstelling met verhalen vol warmte en hoop van en door Herentalsenaren uit alle lagen, groepen en gezindten van de bevolking.”

Zomerspoorlied

Bij bioboerderij De Kijfelaar staan boerderijconcerten met lokaal talent en gezonde voeding gepland, terwijl het project Gezonde Buurtzorg van CM voor allerlei workshops voor jong en oud én een tapijt van zonnebloemen op de Grote Markt zorgt. Andere ‘geheime, ondergrondse’ organisatoren willen van Herentals de stad met de meeste zit- en gevelbanken van Europa maken. De stedelijke bibliotheek stuurt tien dagen lang een pop-up zomerbib met een gezellige zithoek en workshops naar de wijken.

Een blikvanger wordt wellicht de Zomerspoorcompositie. “Samen met de mensen van de muziekacademie schrijven we een nieuw muziekstuk”, zeggen Kristof Van Mensel en directeur Frank Smolders van de Muziekacademie. “De bedoeling is dat iedereen uit Herentals, Noorderwijk en Morkhoven die muziek maakt de kans krijgt om mee te spelen. Daarvoor gaan we op locatie een professionele opnamestudio bouwen, waar iedereen een stukje kan inspelen. Al die stukken samen worden het Zomerspoorlied.”

Autoloze sportzondag

Ook de sportsector laat zich niet onbetuigd. Verschillende sportclubs trekken langs de verschillende wijken om jongeren initiaties in uiteenlopende disciplines aan te bieden, van voetbal over basketbal tot baseball. Locorotondo geeft iedere woensdag circusworkshops om tot een gezamenlijke voorstelling te komen. “Herentals aan Z organiseert op 20 augustus samen met zoveel mogelijk sportclubs een sportzondag, waarvoor de stad het centrum autovrij maakt”, zegt huisarts Yves Wouters van zorgproject Herentals aan Z.

Zomerspoor is nog altijd op zoek naar nieuwe initiatieven, vrijwilligers en locaties.

zomerspoor.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus