UGent gaat handboek van omstreden professor Mattias Desmet niet langer gebruiken

Professor Mattias Desmet.© Simon Mouton

De UGent gaat het handboek ‘Psychologie van het totalitarisme’ niet langer als lesmateriaal gebruiken. Het werk van professor Mattias Desmet bevat “slordigheden” en refereert naar “verouderde wetenschap”, zegt de Commissie voor de Wetenschappelijke Integriteit. Die heeft het boek doorgelicht na een optreden van Desmet in een uitzending van de Amerikaanse complotdenker Alex Jones. Dat heeft de universiteit bevestigd.

gliBron: BELGA

Het boek werd aan studenten van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen gedoceerd in het vak Cultuur-en Maatschappijkritiek. Dat krijgt nu een nieuwe invulling.

Het handboek wordt niet volledig verworpen maar er moeten ook andere perspectieven aan bod komen. Een beperkt aantal hoofdstukken uit het handboek kan, na de nodige correcties, wel als bijkomend lesmateriaal worden gebruikt. Maar die correcties moeten aan een opleidingscommissie voorgelegd worden voor ze aan bod komen in de les.

Professor Mattias Desmet blijft wel betrokken bij het opleidingsonderdeel en kan 50 procent van de hoorcolleges verzorgen. Een collega-professor van de vakgroep wordt de verantwoordelijke lesgever.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen