Antwerpse culinaire toppers geven studenten tips van goudwaarde: “We proberen alle info op te slurpen”

Slager Luc De Laet toont de studenten hoe ze met een varkensribstuk moeten omgaan.© Jeroen Hanselaer

Antwerpen, Steenhuffel -

De Antwerpse PIVA organiseert dit jaar de AEHT Cornet Trophy, een wedstrijd waarin leerlingen van tien Belgische hotel- en toerismescholen zich meten. Enkele culinaire toppers stoomden de studenten dinsdag mee klaar met een reeks workshops. Want jong talent, daar moet in geïnvesteerd worden.

Bert Provoost

Driesterrenchef Viki Geunes van Zilte kwam de leerlingen nog wat motiveren als peter van de wedstrijd. “Dit is een kans om veel bij te leren”, zo benadrukte hij in de Palm-brouwerij in Steenhuffel, waar de workshops plaatsvonden. De lesgevers waren dan ook niet de minsten. Onder anderen Frederic Van Tricht kwam het over bier- en kaaspairing hebben, Luc De Laet kwam zijn brede kennis over vlees delen.

“Ik vind het belangrijk om tijd te investeren om jonge mensen de liefde voor het vak bij te brengen”, zegt die laatste. “Ze weten wel vanalles van op de schoolbanken, maar niet alles. Dikwijls beseffen ze bijvoorbeeld niet dat ook het leefmilieu waar een dier in groot wordt en de verzorging door de boer een hele belangrijke factor is. In een industriële omgeving krijg je heel andere resultaten”, zegt de topslager.

“Goed vlees heeft een verhaal”, legt Luc uit.© Jeroen Hanselaer

“Ik wil de jeugd dan ook bijbrengen dat goed vlees een verhaal heeft. Het is zoals wijn: vlees heeft ook een eigen terroir. Als ze dat verhaal goed kunnen overbrengen aan hun klanten, dan heeft dat ook commercieel een meerwaarde”, legt Luc De Laet uit.

Varkensribstuk

Daarom had hij een ribstuk bij van het varkensras Duroc d’Olives, dat gekweekt wordt met de resten van olijven in het voedsel. “Als je dat bakt, dan proef je de meerwaarde. Bij de dioxinecrisis heb ik al mijn vlees laten verbranden in de verbrandingsoven van Wilrijk, omdat ik zo niet verder wilde. Sindsdien ben ik veel bewuster bezig en breng ik enkel nog vlees aan de man waar ik het hele verhaal achter ken”, zo vertelde hij aan de studenten.

Ajan, Celine, Dina en Vic namen zoveel mogelijk informatie op.© BEPR

Die luisterden geboeid en leerden onder andere over hoe ze zo’n stuk moeten versnijden. “We proberen hier alle info op te slurpen en er ons voordeel mee te doen. In een keuken werken lijkt me alleszins fantastisch. Je kan levenslang blijven bijleren en nieuwe dingen proberen. Liever dat, dan veertig jaar op een bureau zitten om hetzelfde werkje te doen. De lastige uren neem ik er dan graag bij”, zegt Antwerpenaar Ajan Pockele (18), die een opleiding volgt bij PIVA.

De Belgische preselecties worden begin maart georganiseerd bij PIVA, de winnaars worden beloond met een deelname aan de Europese AEHT-wedstrijd in Litouwen in het najaar.

© Jeroen Hanselaer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus