Dodentol aardbeving Turkije en Syrië stijgt naar meer dan 7.800

© REUTERS

De officiële dodentol na de zware aardbeving in Turkije en Syrië is dinsdagavond opgelopen tot meer dan 7.800. In Turkije zijn volgens de rampenbestrijdingsautoriteit AFAD tot nu toe 5.894 doden gevallen, in Syrië 1.932, wat het voorlopige totaal op 7.826 brengt. Voor reddingswerkers is het een race tegen de klok om overlevenden te helpen in de vrieskou.

Bron: BELGA

Het slechte weer bemoeilijkt de taak van de reddingsdiensten en maakt het lot van de overlevenden nog zwaarder. Ze moeten het redden in tenten of rond geïmproviseerde vuurkorven. 

De Turkse regio Kahramanmaras (zuidoost), die moeilijk bereikbaar is, is zwaar getroffen en bedekt met sneeuw.

In Syrië zal het dodental naar verwachting aanzienlijk stijgen “omdat honderden mensen vast blijven zitten onder het puin”, aldus de Witte Helmen, die actief zijn in gebied dat door rebellengroeperingen gecontroleerd wordt.

De internationale hulp begon dinsdag aan te komen in Turkije, waar een nationale rouwperiode van zeven dagen werd afgekondigd. Woensdag vertrekt een verkenningsteam van B-FAST naar Turkije dat ter plaatse zal bekijken waar het veldhospitaal opgezet kan worden. Dit weekend vertrekt er dan een team om het hele veldhospitaal op te zetten en ten laatste volgende week donderdag moet het hele veldhospitaal actief zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen