Voorlopige dopingschorsing van Australische topatleet Peter Bol: “Afgelopen maand was een nachtmerrie”

© Corbis via Getty Images

Het B-staal dat bij de Australische atleet Peter Bol werd afgenomen, heeft niet bevestigd dat de atleet gebruik heeft gemaakt van verboden producten. Voor de 28-jarige Bol komt er zo een einde aan een nachtmerrie van zowat een maand, want zijn voorlopige schorsing wordt opgeheven, zo maakte Sport Integrity Australia dinsdag bekend in een persmededeling.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Bol werd begin dit jaar voorlopig geschorst nadat hij een positieve test op EPO had afgelegd. Bol testte bij een controle buiten competitie afgelopen oktober positief op synthetische epo. Hij werd op 10 januari voorlopig geschorst. Hij schreeuwde meteen zijn onschuld uit en vroeg een analyse van het B-staal.

Dat B-staal levert nu een atypisch resultaat op. “En dat is dus niet hetzelfde als een negatieve test”, klinkt het bij de dopingautoriteit. “Wij zetten ons onderzoek dan ook verder.” Als er toch nog verboden producten gevonden worden, riskeert hij een schorsing van vier jaar.

De 28-jarige Australiër, die geboren werd in de Soedanese hoofdstad Khartoem, eindigde op de Olympische Spelen van Tokio in 2021 als vierde op de 800 meter. Vorig jaar werd hij zevende op de 800 meter op het WK in het Amerikaanse Eugene. Op de Gemenebestspelen in het Britse Birmingham pakte hij zilver.

“De afgelopen maand was niets minder dan een nachtmerrie”, schreef Bol op zijn sociale media. “Ik wil nogmaals benadrukken dat ik dit middel nooit gebruikt heb en onschuldig ben. Het is een hele opluchting dat ik ben vrijgesproken”, aldus de houder van het Australische record op de 800 meter.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen