Schipper kan nog net wegduiken nadat stuurhut tegen “onverwacht lage” brug botst: “Afgekraakt profiel kwam tot op 20 cm van mijn hals”

Schipper schat hoogte Centrumbrug verkeerd in waardoor stuurhut bijna afgerukt wordt.© Het Nieuwsblad

Izegem -

Een binnenvaartschip strandde maandag langs het kanaal Roeselare-Leie na een botsing met de Centrumbrug in Izegem. “Ik was zonder problemen onder twee andere bruggen gevaren, maar dacht dat ook de derde brug dezelfde hoogte zou hebben”, vertelt de schipper. Hij kwam met de schrik vrij. De stuurhut van het schip liep wel veel schade op.

Bert Feys

Maandagmiddag keerde een schipper, na het lossen van een lading klei in Roeselare, met zijn schip terug langs het kanaal Roeselare-Ooigem. Ter hoogte van het centrum van Izegem liep het echter verkeerd. “We waren net onder twee bruggen doorgevaren waarop duidelijk aangegeven was dat ze 6,5 meter hoog zijn”, vertelt de schipper.

Hij stond in zijn stuurhut nog wat administratieve zaken in orde brengen, toen het schip richting de Centrumbrug voer. “Ik was er van overtuigd dat ook die brug dezelfde hoogte heeft.” De schipper merkte pas op het allerlaatste moment dat zijn gevaarte tegen de brug dreigde te botsen. “Ik kon nog net wegduiken.” Het bovenste gedeelte van de stuurhut botste tegen de brug, ook het dubbel glas aan de voorkant sprong aan diggelen. “Ja, ik heb geluk gehad. Een afgekraakt profiel kwam tot op zo’n 20 centimeter van mijn hals.”

Bediening intact

Niet enkel de stuurhut, ook een wagen op het schip liep bij het ongeval schade op. “Na het voorval stuurde ik het schip onmiddellijk naar de oever van de vaart. Varen lukte nog, maar ik kon niets zien. Mijn vrouw heeft me naar de kant moeten begeleiden. De cabine is zwaar beschadigd en zal hersteld moeten worden. De bediening is niet beschadigd.”

Dinsdag werd al gestart met de herstellingswerken. Momenteel wordt een tijdelijke stuurhut gebouwd. “Want wellicht zal het toch een zestal maanden duren voor alles weer in orde is. Ik hoop wel eerstdaags terug verder te varen”, zegt de schipper.

Ballast

De schipper vraagt zich nog steeds af hoe het ongeval is kunnen gebeuren. “Ik was al naar Roeselare gevaren, maar toen had ik nog een lading mee. Mijn navigatiesysteem gaf de hoogte van de brug mee: 6,5 meter. Mocht ik geweten hebben dat de brug lager was, dan had ik daar rekening mee kunnen houden. Ons schip is daarvoor uitgerust. We kunnen de stuurhut laten zakken of eventueel extra ballast toevoegen om het schip te laten zakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus