Uitvinding uit Sint-Martens-Latem mag naar WK in Saoedi-Arabië: “Drie minuten om ‘Sealution’ voor te stellen”
© IF
Het Latemse bedrijf Sealution mag naar het WK Ondernemen in Saoedi-Arabië en haalde 1,3 miljoen euro op bij investeerders. Met een systeem om de communicatie op containerschepen te verbeteren, wil CEO Sebastian Hamers (27) de grote rederijen overtuigen.
Stel, je bent een van de bemanningsleden op een gigantisch containerschip, en ergens in een ruim sla je door een val je voet om. Je geraakt niet meer tot op het dek en je radio weigert dienst, want de golven gaan niet door de stalen wanden van het schip. Daarvoor bedacht Sebastian Hamers (27) een oplossing.
“Ik heb een tijd als maritiem officier gewerkt aan boord van containerschepen die groenten en fruit vervoerden en heb die situatie zelf meegemaakt met iemand van de bemanning”, zegt Hamers. “Die man heeft daar toch een paar uur vastgezeten.”
Ook andere vormen van communicatie lopen door die stalen muren moeilijk. “Je hebt er net zoals in een kelder bijna geen bereik, waardoor veel manueel moet gebeuren. Drie keer per dag alle tellers gaan aflezen op een schip dat 400 meter lang is? Daar ben je met een bemanning van twintig man wel even mee bezig.”
Bakjes en sensoren
Dat moest efficiënter kunnen, vond Hamers. Uit een eerste idee ontstond twee jaar geleden de start-up Sealution. “Via een netwerk van bakjes die signalen van sensoren opvangen, komen alle gegevens digitaal binnen in een centrale module. Daar kan de kapitein van het schip vanop de brug alles bekijken. De bemanning krijgt ook een armbandje met een sensor, waarmee ze indien nodig alarm kunnen slaan.”
Het systeem werkt zoals Alexa van Apple of Google Home. “Daardoor bestaan er nu slimme lichten en deurbellen of een slimme thermostaat. Met al die gegevens kan het schip efficiënter en zuiniger werken, maar je gaat niet plots het schip zelf kunnen besturen.”
In januari reisde het team zelf een week mee aan boord van een schip voor de laatste testen. De voorbije maanden haalde Sealution 1,3 miljoen euro binnen aan investeringen, waarmee ze het systeem nu echt willen produceren. Volgende maand staat er een trip naar Saoedi-Arabië gepland, want daar mag het bedrijfje België vertegenwoordigen op het WK Ondernemen. (lees verder onder foto)
Sebastian Hamers (midden) met zijn team: Anthony Vancauwenberghe, Romeo Martens, Ruben Verplancke en Gilles Montyne. — © IF
WK Ondernemen
“We zijn bij de laatste honderd van 30.000 kandidaten wereldwijd”, zegt Hamers. “We krijgen er drie minuten om Sealution voor te stellen. Er zijn geldprijzen te winnen, maar het is ook een ideaal moment om het bedrijf internationaal in de kijker te zetten. We werken al samen met een Nederlandse rederij en een bedrijf uit Singapore, maar willen graag de grote rederijen binnenhalen.”
Nochtans begon het verhaal van Hamers veel dichter bij huis, in zeescouts De Wilde Eend. “Ik heb heel mijn jeugd in de zeescouts gezeten en ben daar volledig verkocht geraakt aan de scheepvaart. Na het middelbaar wist ik niet goed welke studies ik wilde doen, en ben ik een aantal van de leiders gevolgd naar de zeevaartschool. Jammer dat ik nu van achter een computerscherm op kantoor werk, maar het blijft wel in de scheepvaart natuurlijk.”