Bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht heropent de deuren in gloednieuw jasje en met een unieke “Allsky”-camera

Het planetarium heeft 45 vernieuwde zetels, waardoor de beleving des te unieker wordt.© Cozmix

Brugge -

Een nieuwe allsky-camera, nieuwe voorstellingen, zetels en interieur: Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek, zit in een nieuw jasje dankzij een investeringssubsidie van de stad Brugge.

Celina Cazzetta

Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek, kent de laatste jaren een stevige opmars. Geïnteresseerden vinden steeds vaker hun weg ernaartoe en ook het aanbod initiatieven breidt behoorlijk uit. Cozmix was dankzij de vele bewezen diensten dringend toe aan een opfrissingsbeurt. Stad Brugge stelde een investeringssubsidie ter beschikking voor de nodige renovatiewerkzaamheden.

Volkssterrenwacht Beisbroek is een van de zes erkende en gesubsidieerde Vlaamse volkssterrenwachten. Bezoekerscentrum Cozmix biedt een breed activiteitenaanbod aan en heeft als doel de populariteit van sterrenkunde, weerkunde, ruimtevaart, aanverwante wetenschappen en technologie te promoten. Het bezoekerscentrum hoopt met de vernieuwing van de infrastructuur en een gerichter aanbod de positieve evolutie te behouden.

Frisse wind

Er waait opnieuw een frisse wind door het bezoekerscentrum nadat het gebouw heel wat ingrepen heeft ondergaan. Onder andere de zetels van het planetarium zijn volledig gerenoveerd en geherstoffeerd, het tapijt in het planetarium en de tentoonstellingsruimte zijn vernieuwd en er is een gepaste, sterrenkundige aankleding. Dat alles om maximaal in te zetten op beleving, waarbij bezoekers zullen meer ooit ondergedompeld worden in wervelende koepelvullende beelden. Een nieuwe allsky-camera boven de toreninkom houdt weer permanent de hemel boven het domein Beisbroek in de gaten.

Vernieuwd aanbod

Naast de heropfrissing van het pand werd ook het aanbod stevig onder handen genomen. De portfolio aan fulldome shows is aangevuld met twee nieuwe voorstellingen. De eerste voorstelling ‘Het ontstaan van de Aarde’ focust op de oorsprong van het zonnestelsel. De tweede show ‘Het klimaat op Aarde’ kadert in een ruimere context. De binnenruimte krijgt dan weer een bijkomende tentoonstelling ‘de machten van tien’ om de populariteit te verhogen.

Reserveren voor een bezoek kan via www.cozmix.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus