Buurtzorghuis geopend in Wiekevorst: “Ontmoeting en zorg zijn hier aan elkaar gekoppeld”

Het nieuwe buurtzorghuis biedt onder meer plaats aan een koffiebar en een buurtrestaurant dat al meteen erg in trek is.© Dirk Vertommen

Wiekevorst -

De Heistse deelgemeente Wiekevorst heeft sinds deze week een eigen buurtzorghuis. In de nieuwbouw vloeien de diensten van de buurtzorg, het lokaal dienstencentrum en het dagcentrum van woonzorgcentrum Sint-Jozef samen. De bijhorende koffiebar en het buurtrestaurant zijn, net als allerlei activiteiten, toegankelijk voor iedereen. Zo moet de plek een algemene ontmoetingsplaats én een knooppunt voor welzijn en zorg worden.

Kristof Van Rompaey

Het nieuwe buurtzorghuis staat in de Sint-Jozefstraat, tegenover wzc Sint-Jozef en tussen de basisschool en de kinderopvang in. “Nog vaak wordt zorg wat los van het leven gezien, maar het hoort er onmiskenbaar bij”, legt directeur Dirk Doucet uit. “Om de drempel te verlagen, willen we in het buurtzorghuis ontmoeting verbinden aan zorg. Iemand zonder zorgbehoeften die bijvoorbeeld een les tai chi komt volgen in het dienstencentrum, kan meteen informatie inwinnen over problemen die aan het ontstaan zijn bij een familielid. Onze trajectbegeleiders kunnen hen meteen op weg zetten naar geschikte dienstverlening.”

De afwerking is nog niet helemaal rond, maar bezoekers vinden intussen al vlot hun weg naar het buurtzorghuis.© Dirk Vertommen

Op voorhand een afspraak maken, hoeft niet. “Van maandag 8.30u tot vrijdag 17u kun je in het buurtzorghuis terecht met alle vragen over zorg en welzijn”, legt Doucet uit. “Ofwel kunnen we die zorg zelf aanbieden in ons dienstencentrum, dagcentrum, kortverblijf of in ons residentieel woonaanbod, ofwel verwijzen we door. Zo hebben mensen dus altijd een aanspreekpunt en proberen we hun zorgbehoeften mee op te volgen van in het begin.”

Driegangenmenu

Bij het trajectteam werken drie mensen die elkaar aflossen. Het dagcentrum is intussen ook geopend. Daar zijn een verpleegkundige, twee zorgkundigen, een kinesist en een logistiek assistent aan de slag. “Intussen vangen we er een vijf- of zestal mensen op die in principe thuis verblijven”, legt Doucet uit. “Het dagcentrum biedt hun mantelzorgers de kans om overdag wat tijd voor zichzelf te hebben. Het is intussen een bekend concept dat onder meer bij Ten Kerselaere in Hallaar ook goed is ingeburgerd.”

De officiële opening van het buurtzorghuis staat dit voorjaar nog gepland. Er vindt dan ook een open dag plaats. Door de bekende leveringsproblemen sinds de oorlog in Oekraïne, liepen de bouwwerkzaamheden enkele maanden vertraging op. Aan de afwerking moet hier en daar nog wat gebeuren, maar intussen vonden bezoekers vlot hun weg.

“Ook naar het nieuwe buurtrestaurant”, zegt Doucet. “Er wordt dagelijks een driegangenmenu aan 9 euro geserveerd. De voorbije dagen zat het er meteen heel goed vol. Verenigingen kunnen het buurtzorghuis trouwens gratis gebruiken om er activiteiten te organiseren, zoals bijvoorbeeld tai chi. Het is dus een plek die extra leven brengt in de gemeenschap, waar we informatie verstrekken en waar we ook effectief zorg kunnen bieden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus