Getroffen Turkse families krijgen onderdak in ‘Klein Gent’: “De ravage die ik daar zag, vergeet ik nooit meer”

De maquette van ‘Klein Gent’ werd dinsdag voorgesteld in het STAM.© David Van Hecke

Gent -

In Gent hebben we al een Klein Turkije, maar nu krijgt ook Turkije een ‘Klein Gent’. In Kirikhan, een stadje dat zwaar getroffen is door de aardbevingen, zullen 300 gezinnen onderdak krijgen in een dorp van wooncontainers. Om het project te financieren, slaan heel wat Gentse organisaties de handen in elkaar.

Max Dedulle

Nee, een Sint-Baafskathedraal komt er niet, en ook de Graslei en de Korenmarkt moet je er zelf bij denken. Maar verder mag je het geplande huisvestingsproject in het Turkse stadje Kirikhan gerust ‘Klein Gent’ noemen. De 300 geplande wooncontainers worden immers gefinancierd door Gentse organisaties, verenigingen, bedrijven en buurtcomités.

Drijvende kracht achter het project is Helping Hands Belgium, een organisatie van jonge Gentse vrijwilligers met Turkse roots. “We zijn al bijna tien jaar actief in het grensgebied van Turkije en Syrië”, zegt Fatih Topdemir. “Zo bouwden we er al een weeshuis voor Syrische vluchtelingen. Toen we hoorden van de aardbeving, stonden we aan de grond genageld.” (lees verder onder de foto)

Initiatiefnemer Fatih Topdemir bezocht ook zelf het getroffen gebied.© David Van Hecke

Spookstad

Fatih trok intussen zelf ook naar het getroffen gebied. “Wat ik daar zag, vergeet ik nooit meer”, zegt hij met een krop in de keel. “Het is een spookstad, de ravage is echt enorm. Sommige mensen met wie we al lang samenwerken, zijn hun hele familie kwijt. Maar zelfs zij denken in de eerste plaats aan hoe ze kunnen helpen. Rouwen, dat doen ze later wel.”

Maar om het dorp te kunnen bouwen, is veel geld nodig. Een woonunit -een container van 21 vierkante meter met een leefruimte en een kleine badkamer- kost immers 4.000 euro. Helping Hands Belgium en de organisatie Burgerplicht deden alvast een oproep, en die is nu al massaal beantwoord.

Collectebus

“Logisch”, vindt zanger Frederik Sioen, namens het Gents Kunstenoverleg. “Het enthousiasme van die gasten is aanstekelijk. Intussen hebben De Centrale, de Bijlokesite en Kunstencentrum Viernulvier elk al hun schouders gezet onder een van de containers. Hopelijk volgen er nog meer organisaties en bedrijven.”

Ook op de afspraak: de KAA Gent Foundation. Heel wat supporters gingen zondag voor de match tegen OH Leuven met de collectebus rond in de Ghelamco Arena. Met succes: er is nu al 5.000 euro ingezameld. “Genoeg voor één container”, zegt voorzitter Wim Beelaert. “Maar we gaan voor een tweede. Voetbalsupporters hebben niet altijd de beste reputatie, maar de sport kan ook heel wat moois veroorzaken. Afgelopen weekend ontrolden de supporters van het Turkse Trabzonspor nog een groot spandoek om de internationale voetbalgemeenschap te bedanken. Mooi om te zien, die solidariteit.

Klein Gent is dus goed op weg, maar er is nog meer nodig. Tot eind april zullen er overal in Gent acties plaatsvinden om geld in te zamelen. Verenigingen, bedrijven of organisaties die hun steentje willen bijdragen, kunnen mailen naar info@burgerplicht.be. Je kan ook zelf financieel steunen, met een gift op het rekeningnummer BE34 0688 9900 2390. Alle donaties gaan integraal naar de bouw van het dorp.

LEES OOK. Gent in de bres voor slachtoffers aardbeving in Turkije en Syrië: “De beelden van de kinderen houden mij ’s nachts wakker”