JOUW MENING. “Het valt op hoe aanmoedigend onze samenleving is tegenover alcohol” en “Mag ik zelf nog beslissen?”

© Shutterstock

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke stelde vorige week zijn plan voor om alcohol aan banden te leggen. Zo wil hij jongeren beschermen door de minimumleeftijd voor het kopen van sherry, porto of Martini te verhogen tot 18 jaar, en zou de verkoop van alcohol in automaten verboden worden. In tankstations zou er dan weer een verkoopverbod gelden van 22 uur tot 7 uur. Ook reclame gericht op jongeren zou beperkt worden. Het grootste deel van onze lezers zijn voorstander van de voorstellen.

Thomas Vandewalle

ZIJ VINDEN HET GOEDE VOORSTELLEN

“Als je hebt samengeleefd met een partner met een ernstige alcoholverslaving, valt het pas op hoe tolerant en zelfs aanmoedigend onze maatschappij is naar het gebruik van alcohol.” Karina V.

“Ik vind het goed dat er geen alcohol meer verkocht worden in automaten. Het zal het verbruik van mensen die op de baan zijn verminderen. Ook jongeren beneden 18 jaar zouden geen alcohol meer mogen kunnen aankopen. Ze mogen niet zo gemakkelijk aan alcohol geraken.” – Anja B.

“Hoe later men in contact komt met alcohol hoe minder de kans op verslaving.” - Inge B.

“Jongeren zijn vatbaar, beïnvloedbaar en experimenten graag. Toegankelijkheid van alcohol is daarbij niet altijd handig. Tot 18 jaar de jeugd beschermen in een wereld waar alles kan is misschien geen slecht idee.” Lena D.

ZIJ ZIJN NIET HELEMAAL OVERTUIGD

“In het voorstel van minister Vandenbroucke staat dat jongeren vanaf 16 jaar nog steeds wijn en bier mogen kopen. Waarom geen algemeen alcoholverbod voor minderjarigen? Nu lijkt het me een halfslachtige maatregel.” – Tim S.

Dit zijn maatregelen tegen jongeren terwijl al meermaals is gebleken dat ook ouderen te veel alcohol drinken en een verslaving ontwikkelen. Hier wordt niets mee gedaan. Waarom mag alcohol in de cafetaria van een ziekenhuis wel nog?” Tom V.

VOOR HEN GAAT HET TE VER

“Men moet stoppen met alles te verbieden. Laat jonge mensen alcohol ontdekken. Zij die later een alcoholprobleem krijgen zullen zeer zeker niet gered worden door pas later officieel toegang tot drank te krijgen. Simplistisch: verbieden maar.“ - Eddie V.

“De overheid moet zich niet met alles bemoeien. We lijken wel te leven in een wereld waar alles moet en niks meer mag. Overal camera’s, voor alles regeltjes... Mag ik zelf nog beslissen, een mening hebben of kritiek uiten?” – Ingrid Ceci

“De politiek gedraagt zich als een autoritaire ouder. Je leert omgaan met risicovol gedrag door de volledige verantwoordelijkheid daarvoor te leren nemen.” – Erika B.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen