Gouden Cultuurraad lanceert Gouden Tijl op jubileumgala: “Cultuur veredelt de mens”

Een bonte verzameling van net als de cultuurraad jubilerende socio-culturele verenigingen werd gehuldigd: van de Sint-Sebastaansgilde tot de uitbaters van café Den Trol.© JAA

Schoten -

In De Kaekelaar verzamelden op uitnodiging van cultuurraadvoorzitter Ignace Sysmans vierhonderd vertegenwoordigers van tientallen verenigingen en pioniers van het lokale cultuurleven om het gouden jubileum van hun steun en toeverlaat te vieren: de cultuurraad. Bekende Schotenaar en kersvers, maar al gevierd auteur Guillaume Van der Stighelen kwam de kers op de taart zetten.

Jan Auman

Opgelegd door de voorloper van de Vlaamse regering en haar cultuurpact, werd in alle gemeenten en dus ook in Schoten een cultuurraad opgericht in het jaar dat The Rolling Stones de wereld lieten kennismaken met ‘Angie ‘en Thea Beckman ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ schreef. Juist, 1973 dus.

Moest die vergadering van voorname heren en dames er aanvankelijk vooral voor zorgen dat geen enkele ‘zuil’ te veel noten op haar zang kreeg, dan evolueerde die instelling alvast in Schoten naar een ‘vakbond’ voor al wie zich creatief wil uiten en samen vrijetijd wil doorbrengen.

Piet Snels was vijftig jaar geleden de eerste verdediger van de Schotense cultuurminnaars. Vandaag - en dat ook alweer tien jaar - gaat Ignace Sysmans (77) voor hen door het vuur. De man had samen met Vincent Jespers, zijn trouwe luitenant of ‘stafmedewerker’ in het gemeentehuis, kosten noch moeite gespaard om cultuur en de ‘liefhebbers’ ervan te vieren.

Kanonnen van de vrede

Guillaume Van der Stighelen hield een warm pleidooi voor cultuur en het verenigingsleven. Daarna signeerde hij ruim vijftig exemplaren van zijn ‘Rozeke’.© JAA

Voor de feestrede pakte de jubilaris uit met één der meest welbespraakte Schotenaren: Guillaume Van der Stighelen. Goed getimed, nu die met zijn debuutroman ‘Rozeke’ de top drie van de best verkochte fictieboeken van Vlaanderen is binnen gedoken. “Cultuur zorgt voor de veredeling van het mensenras. Het veredelt ons denken en ons doen”, had Guillaume, die zijn gage grootmoedig afstond aan de sociale kruidenier Appel & Ei, een boodschap voor zijn gouwgenoten en hun leiders.

“Een overheidsbudget voor cultuur is geen uitgave. Het is een investering. In een betere samenleving. Warmer, veiliger, productiever. Als een kogel je hart raakt, ga je dood. Raakt een artiest je hart, dan begin je te leven”, sprak de auteur uit ervaring. Om er tot slot nog een schepje bovenop te doen: “Socio-culturele verenigingen zijn de kanonnen van de vrede.”

Verenigingen

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) liet die kans niet liggen en somde op hoeveel centen zijn lokaal bestuur deze legislatuur wel steekt in lokale cultuurhuizen: van het Gelmelenhof tot de Forumgebouwen.

Waarna het tijd was om enkele leeftijdsgenoten uit het socio-culturele leven op het podium te roepen: de nieuwe uitbaters van Den Trol, voetbalclub Simikos, de Schotense Atletiekvereniging, folklore-ensembles Gelmel en Jan Pirrewit en de Boogschuttersgilde Sint-Sebastiaansgilde. Dat hun vertegenwoordigers voor de gelegenheid getooid gingen in hun clubkleuren, zorgde voor mooie plaatjes.

Mooie muziek kwam van Musica Con Gioia, goed gecast want het grootste amateurorkest van de regio onder leiding van Werner De Bleser. Ook Per Favore, waarin cultuurraadvoorzitter Ignace Sysmans zelf meezingt, deed ‘ne numero’. De ‘boysband’ bracht dit keer een ode bracht aan alle jubilarissen, uiteraard in het Antwerps of Schotens, zo u wil.

Cultuurraadvoorzitter Ignace Sysmans met één van de jongste gevierden: een schattig meisje van folkloregroep Jan Pirrewit.© JAA

Gouden Tijl

Tot slot werd bekend gemaakt dat de meest glanzende culturele parels van Schoten dit jaar in aanmerking komen voor de Gouden Tijl. Want zo heet de cultuurprijs nieuwe stijl, waarvoor de kandidaturen vanaf nu mogen toestromen en die op 7 december voor het eerst zal worden uitgereikt. Daarbij zal voor het eerst ook de publiekslieveling en grootste lokale belofte op een schild gehesen worden. (jaa)

Kandidaturen voor De Gouden Tijl 2023 kunnen worden ingestuurd naar cultuurdienst@schoten.be

Ondervoorzitters Ren Hesters (Bode Van Schoten) en Ann Pycke huldigden ook de pas vijfitg jaar geworden burgemeester Maarten De Veuster.© JAA

Gastheer Vincent Jespers, niet zomaar een ‘stafmedewerker’.© JAA

De straffe amateurkunstenaars van Musica con Gioia zorgden voor enkele mooie intermezzi.© JAA

Van een cultuurraadpionier gesproken: Raymond Dieltjens (l).© JAA

Ook bij de viering van Luc Caals eind vorig jaar werden al een aantal pioniers van de Schotense cultuur gevierd.© JAA

En cultuurraadvoorzitter Ignace Sysmans kan ook aardig zingen. Dat bewees hij andermaal met zijn broers Karel en Jef en hun band Perfavore.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus