Kamagurka stelt nieuw werk voor bij Art Depot in Bonheiden: “Kunst zonder humor vind ik saai”

Kunstenaar en cartoonist Kamagurka met galeriehouder Julien Vanmeerbeeck.© Erik Van Eycken

Bonheiden -

Tot en met 30 april kan je bij Art Depot in het centrum van Bonheiden terecht voor een nieuwe tentoonstelling van kunstenaar en cartoonist Kamagurka. “We zijn grote fan van zijn werk en werken al enkele jaren met hem samen”, zegt galeriehouder Julien Vanmeerbeeck.

Erik Van Eycken

Het werk dat Luc Zeebroek, oftewel Kamagurka, in Bonheiden tentoonstelt is maximaal een jaar oud. Galerie Art Depot werkt al enkele jaren samen met de West-Vlaamse kunstenaar. Galeriehouder Julien Vanmeerbeeck is meer dan tevreden om opnieuw werk van Kamagurka te mogen tentoonstellen. Vorig jaar nog exposeerde Julien en zijn zoon Jiri werk van Herr Seele, de bloedbroeder van ‘Kama’. “Kamagurka zit al enkele jaren in onze stal. Opnieuw merken we de populariteit op van de kunstenaar, want bij de openingen van nieuwe tentoonstellingen van hem is er steeds veel volk. Zijn werk wordt erg geapprecieerd”, aldus Vanmeerbeeck. “Uiteraard druipt de absurditeit weeral van zijn werken. In combinatie met de titels, is het echter onmiddellijk duidelijk wat hij bedoelt.”

Tijdens de opening zaterdag zakten veel geïnteresseerden af naar Bonheiden.© Erik Van Eycken

“Ik kom regelmatig naar Bonheiden”

“Een paar korte vragen? Alleen als ze kort zijn”, grapt Kamagurka. “Ik kom regelmatig naar Bonheiden met mijn nieuw werk. Wat hier nu hangt, is buiten één uitzondering maximaal een jaar oud”, zegt de kunstenaar, die tijdens de opening zelf ook aanwezig was. “Het absurde van dingen en situaties blijft, samen met humor, de rode draad in mijn werk. Kunst zonder humor vind ik saai.”

Enkele werken van Kamagurka.© Erik Van Eycken

Terwijl alle kunstwerken van de hand van Kamagurka zijn, is er één uitzondering: een cartoon op groot formaat die hij maakte met Herr Seele. “Dat is het enige werk dat hier al heeft opgehangen. Herr Seele en ik werken nog steeds graag samen. Vorige week traden we nog samen op in Mortsel. Ik begrijp niet waarom er niet meer van dat soort samenwerkingen zijn binnen het segment van de beeldende kunsten. Bij muzikanten gebeurt dat frequenter.”

Het schilderij dat Kamagurka met Herr Seele maakte.© Erik Van Eycken

Ensor

Aan elk van zijn doeken hangt meestal een persoonlijk verhaal vast. Zoals steeds dweept hij ook met de werken van schilder James Ensor, die leefde en werkte in Oostende. “Ik ben deels opgegroeid met zijn werken, we komen uit dezelfde streek.”

Kamagurka poseert voor zijn werk The Havana Kid.© Erik Van Eycken

Ook kleine, persoonlijke gebeurtenissen vormen vaak de aanleiding tot een nieuwe cartoon of schilderij. “Mijn werk The Havana Kid is geschilderd nadat ik de avond ervoor met vrienden drie dikke Havana-sigaren rookte. De ochtend erna proefde ik de smaak nog in mijn mond. Ik nam mijn penseel, en het eerste wat ik me kon bedenken was een sigaar. Zo heeft elk werk zijn eigen verhaal.”

www.artdepot.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus