Premier De Croo steekt vrijwilligers handje toe in woon-zorgcentrum: “Jullie zijn peper en zout van onze samenleving”

Premier De Croo nam uitgebreid de tijd om een babbeltje te slaan met de bewoners.© yjs

Sint-Niklaas -

Hoog bezoek afgelopen zaterdag in woon-zorgcentrum Ennea in Sint-Niklaas. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zakte in het kader van de Week van de Vrijwilliger af naar het woon-zorgcentrum om er de vrijwilligers een handje te steken. De premier nam uitgebreid de tijd om een praatje te slaan met de dertien vrijwilligers en hielp hen bij de soepbedeling van de bewoners.

Yannick Joos

De bewoners van woon-zorgcentrum Ennea in Sint-Niklaas kregen zaterdag hun bordje pompoensoep uit de handen van een opvallende vrijwilliger. Voor de Week van de Vrijwilliger kwam premier Alexander De Croo (Open VLD) een handje toesteken bij. Directeur van Ennea Debby De Beule introduceerde de dertien vrijwilligers en sprak vol lof over de helpende handen. “Zij zorgen voor de kleine dingen, zoals een babbeltje of een uitstap. Dingen die de levenskwaliteit van onze bewoners enorm doen verbeteren”, zegt de directeur.

“We komen een drietal keer per week afgezakt naar het woon-zorgcentrum om links en rechts extra ondersteuning te bieden”, vertellen vrijwilligers Herman Van Cauteren en Roselinde De Pauw. “We genieten van die kleine dingen en proberen de wensen van de bewoners zo goed als mogelijk waar te maken. Ook wij halen hier als vrijwilligers enorm veel voldoening uit.”

Toewijding

De premier nam uitgebreid de tijd om in dialoog te gaan met de vrijwilligers en maakte van de gelegenheid gebruik om hen uitvoerig te bedanken voor hun inzet. “Jullie zijn het peper en zout op onze samenleving en jullie toewijding toont hoe geëngageerd jullie in het leven staan”, aldus de premier. “Een bedanking is hier dan ook op zijn plaats.” Nadien stak de premier ook zelf de handen uit de mouwen. Hij hielp met de soepbedeling en sloeg een gemoedelijk praatje met de bewoners. Zo maakte hij onder meer kennis met Albert Van Raemdonck, die met zijn 106 de oudste inwoner van Sint-Niklaas is.

Ook Johan Staes, CEO van Vlozo, het Vlaams onafhankelijk zorgnetwerk, benadrukt het belang van vrijwilligers in de zorgsector. “Uit cijfers van vorig jaar blijkt dat er in totaal zo’n 8.000 vrijwilligers actief zijn in 813 woon-zorgcentra”, aldus Johan Staes. “De regering heeft een tijdelijke maatregel ingevoerd waarbij alle centra beroep kunnen doen op vrijwilligers tot 31 maart om zo een antwoord te bieden aan het personeelstekort in de sector. Wij vragen dan ook om die tijdelijke maatregel om te zetten in een structureel beleid zodat de woon-zorgcentra steeds vrijwilligers kunnen inschakelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus