“Keto-achtig” dieet gelinkt aan dubbel zo hoog risico op hartziekte

© © Zoonar.com/Svetlana Foote

Een “keto-achtig” dieet met veel vet en weinig koolhydraten kan gelinkt worden aan hogere waarden van “slechte” cholesterol en het risico verdubbelen op hart- en vaatziektes. Dat blijkt uit nieuw onderzoek waarover CNN bericht.

adb

Het populaire ketodieet schrapt koolhydraten omdat je lichaam bij gebrek daaraan vet zou verbranden. Om het lichaam in zo’n staat van ketose te brengen en zich toch te vullen, worden in de plaats van koolhydraten veel vetten gegeten. Dat is niet zonder risico’s, volgens nieuw onderzoek.

“Uit onze studie bleek dat de regelmatige consumptie van een zelfgerapporteerd dieet met weinig koolhydraten en veel vet verband hield met verhoogde niveaus van LDL-cholesterol – of ‘slechte’ cholesterol – en een hoger risico op hartziekten.” Dat zegt hoofdauteur van de studie dr. Iulia Iatan van de Healthy Heart Program Prevention Clinic, St. Paul’s Hospital en University of British Columbia’s Centre for Heart Lung Innovation. Het onderzoek werd zondag gepresenteerd op een congres van het American College of Cardiology.

Dubbel zoveel risico

De wetenschappers onderzochten mensen die een “koolhydraatarm vetrijk” dieet volgen, wat ze definieerden als 45 procent van de totale dagelijkse calorieën die afkomstig zijn van vet en 25 procent van koolhydraten. In de studie werden 305 mensen die zo’n dieet volgen vergeleken met ongeveer 1.200 mensen die een standaarddieet volgen. Daarvoor werd gezondheidsinformatie gebruikt uit de Britse database UK Biobank, waarin mensen minstens tien jaar lang worden gevolgd.

Uit de studie bleek dat mensen met een koolhydraatarm vetrijk dieet hogere niveaus hadden van lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL), cholesterol en apolipoproteïne B, zo schrijft CNN. Dat laatste eiwit omhult LDL en is een goede voorspeller van hartziekten.

“Nadat ze gemiddeld 11,8 jaar gevolgd waren – en na correctie voor andere risicofactoren voor hartziekten, zoals diabetes, hoge bloeddruk, obesitas en roken – hadden mensen met een koolhydraatarm vetrijk dieet meer dan twee keer zoveel risico op verschillende belangrijke cardiovasculaire problemen”, zoals verstoppingen in de slagaders, hartaanvallen en beroertes, melden de onderzoekers in een persbericht.

Geen oorzakelijk verband aangetoond

De onderzoekers wijzen erop dat alleen een associatie maar geen oorzakelijk verband tussen het dieet en het risico op hart- en vaatziektes aangetoond kon worden. De studie was namelijk alleen waarnemend. Bovendien was ze gebaseerd op zelfrapportering van het dieet, waarbij fouten kunnen optreden. De testgroep was daarnaast relatief klein, en er werden alleen Britse mensen onderzocht. De wetenschappers benadrukken ook dat het effect van het dieet kan verschillen van persoon tot persoon. “Maar we ontdekten dat, gemiddeld genomen, het niveau van LDL-cholesterol verhoogde.”

De onderzoekers merkten overigens ook dat de mensen met een koolhydraatarm vetrijk dieet een groter aandeel verzadigd vet consumeerden en dat ze dubbel zoveel producten van dierlijke oorsprong aten (33 procent tegenover 16 procent in de controlegroep).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen