Oekraïense vrouwen en meisjes krijgen bloemen op Internationale Vrouwendag: “Fijn dat er aan ons gedacht wordt”

Medewerkster Lelde overhandigt de tulpen aan Irina en haar dochter Veronika.© Stijn Van de Sande

Mechelen -

De vrouwen die verblijven in het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen in Mechelen werden woensdag verrast met tulpen. De bloemen zijn een belangrijk symbool op Internationale Vrouwendag, die in Oekraïne groots gevierd wordt. Om de tulpen te kunnen schenken, organiseerde De Stek een crowdfunding.

Stijn Van de Sande

8 maart is traditioneel de Internationale Vrouwendag. Die dag wordt altijd groots gevierd in Oekraïne. De vrouwen en meisjes worden overladen met aandacht, complimenten, bloemen en geschenkjes. “Je kunt het een beetje vergelijken met Moederdag bij ons, maar dan nog veel grootser”, zegt Anneleen Teck van de Mechelse bloemen- en plantenwinkel De Stek. Zij sloeg de handen in elkaar met het Rode Kruis Vlaanderen om de vrouwen in het Mechelse nooddorp een mooie dag te bezorgen.

“We voelen dat de Internationale Vrouwendag echt wel leeft onder onze bewoners”, zegt Koen Van Looy, adjunct-centrumverantwoordelijke. “Dat is niet onlogisch, want van de 460 bewoners die hier momenteel verblijven, zijn de meeste vrouwen of meisjes. Om hen een leuke Vrouwendag te bieden, gingen we op zoek naar een partner die mee voor bloemen kon zorgen. Zo kwamen we bij De Stek terecht. Het startte een crowdfunding en kon zo voldoende geld inzamelen om alle vrouwen in het dorp een boeketje tulpen te geven.”

Olga (rechts) is heel blij met de tulpen die ze kreeg: “Het zijn mijn lievelingsbloemen.”© Stijn Van de Sande

De bloemen zijn een belangrijk symbool in Oekraïne en werden door de medewerkers van het Rode Kruis persoonlijk aan de bewoners overhandigd. “Het is een heel leuke verrassing”, zegt Olga. “Ik had niet verwacht dat we bloemen zouden krijgen, maar ik vind het wel heel fijn. Zeker omdat tulpen mijn lievelingsbloemen zijn. Ze krijgen zeker een mooi plekje in onze woonunit. Vrouwendag is zo belangrijk omdat we op die dag extra aandacht krijgen. Onze mannen zijn vaak aan het werk, maar op Vrouwendag hebben ze alleen maar oog voor ons.”

Verrassing

Medewerkster Lelde overhandigde ook tulpen aan Irina en haar dochter Veronika. Ook zij zijn tevreden met de aandacht die ze krijgen tijdens Internationale Vrouwendag. “In Oekraïne is het een erg belangrijke feestdag, maar we weten dat het hier minder gevierd wordt. We zijn dan ook verrast dat we bloemen krijgen. Het is een heel leuk geschenk. Het is fijn om te weten dat er aan ons gedacht wordt.”

Via de Mechelse bloemen- en plantenzaak De Stek kon voor iedere vrouw in het nooddorp een boektje bloemen gekocht worden.© Stijn Van de Sande

“Door de hulp van onze klanten en de andere Mechelaars die gedoneerd hebben, konden we een mooi bedrag inzamelen. Daarnaast konden we ook goede afspraken maken met onze leverancier”, zegt Anneleen Teck. “Daardoor waren we snel zeker dat we aan alle vrouwen in het nooddorp een boeketje tulpen zouden kunnen schenken. Ik ben enorm blij dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen en het verblijf van de vrouwen en meisjes in het dorp wat kunnen opfleuren.”

Tijdens de Internationale Vrouwendag kregen de bewoners van het nooddorp niet alleen tulpen. 25 vrouwen gingen ook langs op de kappersschool van Colomaplus en werden getrakteerd op een kappersbeurt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt