Acht op de tien jongeren voorstander van nultolerantie achter het stuur
Uit een enquête van de VAB blijkt dat er in ons land een opvallend groot draagvlak is voor een alcoholverbod achter het stuurt, zoals voorgesteld door de Europese Commissie.
In 2 op de 5 dodelijke ongevallen in Europa is een chauffeur jonger dan 30 jaar betrokken. Ook al maken zij slechts 8 procent van alle bestuurders uit. De Europese Commissie wil daarom een totaalverbod voor drinken en rijden voor beginnende bestuurders, de eerste twee jaar na het behalen van het rijbewijs.
VAB deed een enquête bij 1.634 jongeren tussen 17 en 30 jaar om uit te zoeken hoe zij tegenover een nultolerantie staan. Daaruit blijkt dat het draagvlak voor een alcoholverbod achter het stuur opvallend groot is in Vlaanderen.
Moet er in België een nultolerantie voor alcohol achter het stuur ingevoerd worden? 57,5 procent van de bevraagden antwoordde ‘ja, voor elke bestuurder, ongeacht de leeftijd’. Nog eens 26,1 procent vindt dat het alcoholverbod enkel moet toegepast worden op iedereen die nog geen 3 jaar zijn of haar rijbewijs heeft. Dat maakt dat 83,6 procent voorstander is van een nultolerantie voor alcohol achter het stuur. 16,4 procent vindt dat die nultolerantie er niet moet komen.
Blijven werken
“VAB-Rijschool is blij dat sensibiliseringscampagnes duidelijk werken en dat jongeren bewust bezig zijn met dit thema”, vertelt Peter Landsheere, directeur VAB-Rijschool. “Anderzijds zien we in onze enquête dat nog steeds bijna 17 procent , of 1 op de 6 jongeren zo’n nultolerantie niét wil. Dat is nog altijd veel te veel en dus mag het duidelijk zijn dat we hieraan moeten blijven werken.”
Eén van de manieren waarop dat nu al gebeurt, is via het terugkommoment. Als je in Vlaanderen je rijbewijs behaalt, dan moet je zes tot negen maanden later verplicht naar dat terugkommoment, een bijscholingscursus van 4 uur met onder andere praktijkoefeningen op een afgesloten terrein en een groepsgesprek. Tijdens het terugkommoment moeten de deelnemers ook een zogenaamd ‘dronkemansparcours’ afleggen. Met een alcoholbril op moet men proberen om tussen een aantal kegeltjes te wandelen, de sleutel in het contact te steken en in te stappen. Dit om mensen bewust te maken van wat het effect van drinken en rijden is.
In Italië, Kroatië, Bosnië, Hongarije, Litouwen, Macedonië, Montenegro, Oekraïne, Roemenië, Slovakije, Slovenië en Tsjechië ligt de grens op 0,0 promille voor beginnende bestuurders. In andere Europese landen is er geen nultolerantie.
Hoofdpunten
College van hoven & rechtbanken noemt “opruiende uitspraken” van politici over zaak-Reuzegom “onaanvaardbaar”
“Er is de bijna bovenmenselijke sereniteit van Sanda’s familie, en dan heb je een voorzitter die riek en toorts pakt en voor het luidruchtigste deel van de meute gaat uitlopen”
Reuzegom-namen geplaatst, overschilderd en opnieuw geplaatst: politie gaat extra patrouilleren na kat-en-muisspel
Een gevaarlijke zet: Sammy Mahdi krijgt forse kritiek op zijn Tiktok-video over zaak-Reuzegom
Beste van Plus
Waarom je beter niet meer in je ogen wrijft volgens deze dokter: “Als je denkt dat er niets kan gebeuren, dan ben je fout”
Oeps: uitgebroken lama zorgt voor chaos op autosnelweg
“Hup hup, ga eens vooruit”: prins William moet tussenkomen in geanimeerd gesprek tussen prinses Kate en pasgetrouwde Jordaanse prinses
Man beweert tijdens vakantie dat hij “geboren werd” om met brommer te rijden, maar bewijst het tegendeel zodra hij gas geeft
Lees meer
College van hoven & rechtbanken noemt “opruiende uitspraken” van politici over zaak-Reuzegom “onaanvaardbaar”
Fiberklaar schorst onderaannemer na mogelijke illegale tewerkstelling op glasvezelwerf
“Er is de bijna bovenmenselijke sereniteit van Sanda’s familie, en dan heb je een voorzitter die riek en toorts pakt en voor het luidruchtigste deel van de meute gaat uitlopen”
Klinische evaluatie moet nagaan of gedwongen opname nodig is