VOORBESCHOUWING E3 SAXO CLASSIC 2023. Herhaalt Wout van Aert kunstje in “mini-Ronde van Vlaanderen” of bijten rivalen Mathieu Van der Poel of Tadej Pogacar zich vast in de winst?  

© sfk

Met de E3 Saxo Classic is de laatste rechte lijn richting de Ronde van Vlaanderen ingezet. De 65ste editie van de “mini-Ronde van Vlaanderen” kan uitpakken met een ijzersterk deelnemersveld, maar ook met een nieuwe confrontatie van “De Grote Drie”. Wie smult van het eerste aperitiefje, Wout van Aert, Mathieu Van der Poel of Tadej Pogacar?

Sofie Terryn

Start: 12u15 in Harelbeke

Aankomst: omstreeks 16u42 in Harelbeke

Afstand: 204 kilometer

Televisie: vanaf 13u30 live op Sporza via Eén

Het parcours: een voorproefje op de Ronde van Vlaanderen

Twee jaar geleden kreeg de E3 Saxo Classic een ware make-over en of die nieuwe versie werd gesmaakt. De ‘mini-Ronde van Vlaanderen’ telt maar liefst 17 hellingen en 5 kasseistroken, waarvan de Kattenberg de eerste helling is die de renners moeten trotseren. Toch krijgt het peloton pas in de Vlaamse Ardennen de zwaarste brok op hun bord gelegd. De koers breekt naar gewoonte open op de Taaienberg, zo’n 80 kilometer van de streep, maar de ultieme finale begint pas met het iconische en loodzware duo Paterberg-Oude Kwaremont. Na de Tiegemberg, de laatste helling van de dag, wachten er nog 19 slotkilometers. Daar is nog geen man overboord, want er kan nog van alles gebeuren.

Lees ook. Ontdek hier het parcours van de E3 Saxo Classic 2023: 17 hellingen en 5 kasseistroken in “mini-Ronde van Vlaanderen”

De favorieten: Een strijd onder “De Grote Drie”

Het deelnemersveld van de E3 Saxo Classic bestaat uit de crème de la crème van de koers, waaronder ook “De Grote Drie”. Mathieu Van der Poel reed afgelopen weekend met een ultieme versnelling naar zijn tweede monument in Milaan-Sanremo. Dat de twijfels rond zijn vorm ongegrond zijn, bewees hij andermaal met zijn benen. De Nederlander trekt met een zeer goede vorm naar de rest van de klassiekers, maar speelt het spel ook erg slim.

Mathieu Van der Poel toonde zich oppermachtig in Milaan-Sanremo 2023.© AFP

Maar ook Tadej Pogacar rijgt de indrukwekkende prestaties aaneen. Zo is nog niemand vergeten hoe het Sloveense toptalent Jonas Vingegaard en de concurrentie in Parijs-Nice naar huis reed. Toch lukte het vorige zaterdag niet om weg te springen op de Poggio, maar vrijdag misschien wel op de Paterberg. De tegenstand is alleszins gewaarschuwd. Tot slot staat er nog een gele man te popelen om in Harelbeke zijn eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. Van Aert kan de bevestiging hoognodig gebruiken in de aanloop naar zijn grote afspraken zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar dat de groenetruiwinnaar sterk is, staat buiten kijf. Ontbindt hij straks opnieuw zijn duivels op de Paterberg?

Het wordt ook uitkijken naar?

Jumbo-Visma kan naast Wout van Aert meerdere troeven uitspelen. Met Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Dylan Van Baarle levert de Nederlandse ploeg meerdere kandidaat-winaars af. Het is de vraag of ze zichzelf met deze ijzersterke selectie in de voet schieten of ze andermaal kun kunstje van vorig jaar kunnen herhalen en hun koersdominantie kunnen onderstrepen. Daarnaast is het ook uitkijken naar Filippo Ganna. De 26-jarige Italiaan bevestigde in Milaan-Sanremo dat hij meer is dan de werelduurrecordhouder en (alleen)heerser in de tijdritten. De renner van Ineos Grenadiers ontplooit zich steeds meer tot klassieke renner die vrijdag zeker een kans maakt.

Filippo Ganna troefde Van Aert en Pogacar af in de sprint om de tweede plaats in Milaan-Sanremo.© EPA-EFE

Naar wie het ook uitkijken is, is Sep Vanmarcke. De 34-jarige renner van Israel-Premier Tech wordt - tot nu toe - gespaard van pech en is aan een sterk voorjaar bezig. Zowel in de Omloop het Nieuwsblad en Nokere Koerse reed hij naar een top 10-plaats, daarnaast zijn de kasseien zijn favoriete ondergrond. We mogen dus iets verwachten van de Kortrijkenaar. Ook Stefan Küng, Matej Mohoric, Biniam Girmay en Valentin Madouas zijn kansrijke outsiders voor de winst. Het viertal nestelde zich vorig jaar nog in de top 10, kunnen ze dit jaar verrassen?

Zo was het vorig jaar: Wout van Aert speelt dominantie Jumbo-Visma grandioos uit

De 64ste editie van de E3 Saxo Classic was er een naar de hand van Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg liet de rest van het peloton negentig kilometer lang zien hoe je hoort te koersen. Wout van Aert gaf al enkele stevige prikken op de Taaienberg, maar sloeg de tegenstand pas helemaal knock-out op de Paterberg, zo’n 40 kilometer van de finish. Daar reed Van Aert reed als een bezetene naar boven, enkel ploegmaat Christophe Laporte kon zich nog in zijn wiel zetten. De koppeltjes in de achtergrond met Madouas-Küng en Van Baarle-Narvaéz maar ook Asgreen, Küng en Girmay hoorden het donderen tot in Keulen toen Tiesj Benoot de samenwerking kwam verstoren. Op vijftien kilometer van de meet sloeg het duo een kloof van anderhalve minuut. De genadeslag was uitgedeeld, de moed van de tegenstand zakte hen helemaal in de schoenen. Laporte en Van Aert kwamen samen over de finish, maar het was de Belgisch kampioen van 2021 die met een banddikte verschil voor het eerst de E3 Saxo Classic op zijn naam schreef. Stefan Küng was the best of the rest.

Uitslag 2022:

1. Wout van Aert (Bel)

2. Christophe Laporte (Fra)

3. Stefan Küng (Zwi)

4. Matej Mohoric (Slo)

5. Biniam Girmay (Eri)

6. Jhonatan Narvaéz (Col)

7. Valentin Madouas (Fra)

8. Dylan Van Baarle (Ned)

9. Tiesj Benoot (Bel)

10. Kasper Asgreen (Den)

Christophe Laporte gunde Wout van Aert de zege.© BELGA

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen