Wereldwijd zijn maar liefst 473 atleten geschorst: dit is het ‘dopingpodium’ van de atletiek

Wilson Kipsang, gewezen wereldrecordhouder marathon en olympisch medaillewinnaars, is een van de bekendste Keniase atleten die momenteel zijn geschorst.© AP

Met de regelmaat van een klok blijven Keniase atleten tegen de lamp lopen. Ze staan inmiddels op het weinig benijdenswaardige ‘dopingpodium’ in de atletiek.

Hans Jacobs

De laatste in het rijtje is de langeafstandsloopster Purity Changwony, die positief testte op anabole steroïden. Op dit ogenblik zijn 64 Keniase atleten geschorst of voorlopig geschorst na een dopinginbreuk.

Kenia is de sterkste ‘stijger’ in de dopingstatistieken van de atletiek. Dit is het ‘dopingpodium’ in de atletiek: op nummer één staat nog altijd Rusland (92 geschorste atleten), dat nog altijd collectief is geschorst. Het ‘zilver’ gaat naar India (65), en ‘brons’ voor Kenia.

Pas sinds 2018 heeft Kenia een nationaal dopinglab, de laatste jaren lopen steeds meer atleten tegen de lamp. Even hing een algehele schorsing van Kenia in de lucht maar de wereldatletiekbond gaf Kenia nog een kans om hun dopinghuishouden op orde te zetten.

Kenia zit, met Bahrein, Wit-Rusland, Ethiopië, Marokko, Oekraïne en Nigeria in de A-categorie: landen met een hoog dopingrisico en tegelijk succes op internationale kampioenschappen. Rusland en India staan uiteraard ook op de radar.

LEES OOKBashir Abdi hekelt beleid bij grootmacht: “Telkens er een Keniaan naast mij staat, denk ik aan de vele dopinggevallen. Een schorsing was 100 procent op z’n plaats”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen