Notaris steekt 110.000 euro in eigen zak na gesjoemel bij verkoop van pand: “Ik ben diep beschaamd”

Beeld ter illustratie.© ANP

RECHTBANK GENT -

Door te sjoemelen bij de verkoop van een pand in de Land Van Waaslaan, heeft een Gentse notaris 110.000 euro extra in zijn zakken gestoken. “Ik ben diep beschaamd. Mijn reputatie zal altijd besmeurd blijven”, zei hij in de rechtbank.

Laura Moens

Het begon als dagelijkse kost. Een broer en zus vroegen een Gentse notaris in 2018 om hulp bij de verkoop van een pand in de Land Van Waaslaan in Gent. De notaris ging op zoek naar een schatter, die het pand tussen de 600.000 en 650.000 euro waard vond. Het was wel in slechte staat.

De volgende stap was een koper. Het toeval wou dat de echtgenote van de notaris een makelaar kende in het Brusselse, tevens haar neef. Die knapte wel vaker panden op om ze snel weer door te verkopen.

De makelaar was inderdaad geïnteresseerd. Hij bood 585.000 euro, een bod dat na overleg met de eigenaars aanvaard werd. Niet veel later werd de aankoopbelofte getekend. “Tot hiertoe liep alles volgens het boekje”, zegt Luc Arnou, advocaat van de notaris.

Maar na de verkoop kreeg de notaris een mail van een andere koper die een stuk meer wilde betalen voor het pand. De vrouw van de notaris rook haar kans. “Mijn vrouw dacht eraan een deal te sluiten met haar neef, de makelaar”, verklaarde de notaris. “Wij konden ervoor zorgen dat hij het pand meteen tegen een hogere prijs kon doorverkopen en in ruil zouden wij we een deel van de winst krijgen.”

Boezemvriendin

De makelaar ging daar niet op in, maar een boezemvriendin van de vrouw van de notaris wel. Zij nam het pand voor 585.000 euro van de Brusselse makelaar over. En met de boezemvriendin als nieuwe tussenpersoon slaagden de twee er alsnog in het pand voor een hogere prijs door te verkopen. Deze keer deelden ze wel in de winst: 110.000 euro.

“Jullie hebben een goedbetaalde job. De enige vraag waarmee ik blijf zitten, is: waarom?”, vroeg de rechter zich meermaals af. “Jullie hebben alles op het spel gezet, en voor wat? Geld?”

Een expliciet antwoord op die vraag bleef de notaris op de zitting schuldig. Hij gaf wel toe “diep beschaamd” te zijn. “Mijn reputatie zal altijd besmeurd blijven.”

De procureur vorderde voor de notaris en zijn vrouw een werkstraf en een geldboete van 4.000 euro wegens belangenvermenging. Ook de beste vriendin riskeert een werkstraf. De makelaar hangt dan weer een geldboete van 4.000 euro boven het hoofd.

Vonnis op 27 april.