De fiets van… Niki Terpstra: “Als er iets niet klopt met de fiets, moet je nooit naar de mecanicien wijzen”

Iedereen Flandrien gaat over fietsers en fietsen. Ook profrenners hebben een voorliefde voor hun fiets. Het Centrum Ronde van Vlaanderen bestaat 20 jaar. Het Centrum viert dit o.m. met een tentoonstelling over de fietsen waarmee de voorbije twintig jaar toppers en verliezers in de Vlaamse klassiekers reden. De expo loopt nog tot eind 2023.

Na zijn zege in E3 Harelbeke voegde Niki Terpstra er in 2018 een week later met bravoure de Ronde van Vlaanderen aan toe.

Goh, wat hebben we met zijn allen genoten van de rock-’n-roll figuur Peter Sagan, toen hij rond 2010 de grijze wielerwereld binnen duikelde.

Maar de Nederlandstalige rock-’n-roll, die bracht Niki Terpstra naar het peloton. Bij zijn zege in Dwars door Vlaanderen uit 2014 citeert hij op tv uit ‘Als je wint, heb je vrienden’ van rockers Herman Brood & Henny Vrienten.

Wanneer hij in 2018 Harelbeke wint, citeert hij ‘Banaan’ van rapper Jebroer:

“Zie me hakke, zie me tsjappe, zie me gaan.

Ik wil gaan met die banaan…”

Een week later brengt hij na zijn zege in de Ronde zelfs een stukje uit ‘Liefde voor muziek’ van Raymond van het Groenewoud op het podium:

“Ik bouwde op, ik bouwde op,

En het bloed stond naar mijn kop.

Het was de liefde voor de koers.”

Op deze gitzwarte ‘Specialized S-Works Tarmac’ wint Niki Terpstra de Ronde van Vlaanderen. Vreemd genoeg start hij een week nadien in Parijs-Roubaix niet op een speciaal aangepaste fiets. “Die dag heb ik dezelfde fiets van de Ronde gebruikt. Zonder tierelantijntjes, zonder dubbel stuurlint,... Alhoewel ik altijd erg bezig was met mijn materiaal, gaf diezelfde fiets me gewoon een goed gevoel.” Terpstra finishte die dag op de piste van Roubaix trouwens mooi als derde.

De Nederlandse kampioen zorgde in zijn loopbaan permanent voor afwisseling van de drie wedstrijdfietsen die hij ter beschikking kreeg, zelfs in een rittenwedstrijd. Zo bleven fiets 1, 2 en 3 voortdurend precies afgeregeld. Daar gooit Niki Terpstra een opvallend statement bovenop: “Als wielrenner is het toch je werkinstrument waarmee je elke dag moet presteren? Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Als er iets niet klopt, moet je nooit met je vinger naar je mecanicien wijzen.”

De loopbaan van de meest succesvolle Nederlander van het voorbije decennium crasht in 2020 abrupt. Op training brengen overstekende wilde ganzen hem zwaar ten val. Nadien komt het niet meer goed. “Vier jaar na mijn zege kwam het besef in de Ronde van Vlaanderen keihard binnen. Na 200 km kon ik de klimmetjes die ik normaal op het buitenblad opreed niet meer op.”

Eind 2022 is de fiets van de guitige liedjesciteerder helemaal stilgevallen.

www.crvv.be

HOOFDPUNTEN

Beste van Plus

Lees meer