Kippenvelmoment wanneer molen voor betreurde Bert in beeld komt tijdens Gent-Wevelgem: “Magnifiek”

© Foto Kurt, rr

Lo-Reninge -

“In beeld komen tijdens Gent-Wevelgem, dat zou het ultieme eerbetoon zijn.” Om de betreurde Bert Demol te herdenken, bouwden vader Ronny en broer Berre een molen bij het ouderlijk huis in Lo-Reninge. Zondag ging hun wens in vervulling. “Ik denk dat hierboven eentje zit mee te kijken die heel fier is”, vertelde Karl Vannieuwkerke, terwijl tv-kijkend Vlaanderen de familie van Bert zag zwaaien naast hun pronkstuk.

Thijs Pattyn en Jesse Van Regenmortel

Bert Demol (37) uit Lo-Reninge stierf heel plots aan een longembolie. Nu, bijna anderhalf jaar later, zijn vader Ronny (62) en broer Berre (24), klaar met hun eerbetoon: een levensechte windmolen, gebouwd bij het ouderlijk huis. Voor een verhoopte kers op de taart keek de familie reikhalzend uit naar zondag. “Gent-Wevelgem passeert hier. Onze molen, met draaiende wieken, tijdens de koers op televisie: dat zou het ultieme eerbetoon aan Bert zijn”, zeiden ze eerder deze week.

Longembolie

“Ah! Dit is De Sterke Beer”, klonk het zondag even na 13 uur bij commentator Karl Vannieuwkerke, toen de molen plots vanuit de lucht gefilmd werd door de helikopter die de koers volgde. “Blij dat ie in beeld wordt gebracht. De Sterke Beer is een molen van negen meter hoog met heel veel symboliek.”

“Hij is gebouwd door een familie van molenbouwers ter ere van Bert Demol. Hij was 37 en kerngezond, maar overleed aan een longembolie en liet de hele familie verweesd achter. En wat doen Vlamingen dan? Een tijdje rouwen en dan gaan nadenken. Wat kunnen we doen voor Bert? Vader Ronny en broer Berre hebben samen een molen gebouwd en hebben hier hart en ziel in gestoken.” (Lees verder onder de foto)

© rr

Terwijl de renners in Fladrien-weer doorheen Flanders Fields beukten, draaiden de met vlaggetjes versierde molenwieken sierlijk rond. Naast hun pronkstuk stonden de nabestaanden van Bert. “Onder meer broer Ben, zijn partner en vierjarig dochtertje”, aldus Berre. “Ik was de persoon in de blauwe trui met een molen op.”

“Zwaai maar eens goed! Knap gedaan, mannen”, loofde Karl tijdens de live verslaggeving van de voorjaarsklassieker. “Ik denk dat hierboven eentje zit mee te kijken die heel fier is op de hele familie.”

LEES OOK. Zijn vader en broer bouwden een molen om overleden Bert te herdenken, nu hopen ze die te zien tijdens Gent-Wevelgem: “Zou het ultieme eerbetoon zijn”

Zot vint, echt zalig”, reageerde Berre een half uurtje na het kippenvelmoment. “Van verdriet en enorm gemis voor mijn oudste broer, die ons meer dan een jaar geleden ontnomen is, naar uiterste trots en voldoening. Magnifiek, onze dag kan niet meer stuk. We zijn enorm preus.”

Het molenmonument voor Bert zal nog geregeld draaien en de familie Demol meel en brood opleveren. Brood dat hen elke keer weer zal doen denken aan Bert, de sterke beer van de familie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen