Begonnen als grap, nu levert Dirk zijn gegeerde drankje aan sterrenrestaurants: “Eigenlijk kan iedereen dit”

© fvv

MARIAKERKE -

Wie fan is van een lekker glaasje limoncello, moet de eigen creatie van Dirk Van den Mergele (56) uit Mariakerke zeker eens proberen. De Gentenaar begon enkele jaren geleden met zijn eigen limoncello en levert nu ook aan sterrenrestaurants. “En voor de fans van appelsienen heb ik een Siencello.”

Laura Moens

“Eigenlijk kan iedereen limoncello maken”, zegt Dirk Van den Mergele (56). De Gentenaar probeerde het enkele jaren geleden zelf ook, “gewoon eens om te lachen”. Maar wat begon als grap, heeft een onverwacht staartje gekregen: Dirk levert limoncello aan sterrenrestaurants als De Kromme Watergang (twee sterren) in Nederland en Publiek (één ster) in Gent.

“En je kan mijn limoncello ook proeven in Brasserie Ponton aan de Watersportbaan, in ’t Oud Clooster in de Zwartezustersstraat, bij koffiehuis Mortier in de Dampoortstraat en in het Dreupelkot”, vertelt Dirk. De restaurants zijn fan van de pure smaak. “Je proeft dat er geen chemische ingrediënten aan toegevoegd werden.” (lees verder onder de foto)

De limoncello van Dirk.© fvv

Om die pure smaak te bekomen, heeft Dirk een lange weg afgelegd. Zijn vrouw, maar ook vrienden en familie zijn allemaal proefkonijnen geweest. “Al vonden ze dat niet zo erg. (lacht) In het begin was het zoeken. Je vindt recepten op het internet die spreken over vier citroenen, maar wat bedoelen ze dan? Kleine of grote citroenen? Het is veel proeven en aanpassen.”

Vers Spaans fruit

Ondertussen heeft Dirk de ultieme smaak gevonden. Hij werkt uitsluitend met vers en biologisch fruit uit het Spaanse Murcia en Valencia en doet alles in zijn eentje, thuis in Mariakerke. “Ondertussen schil ik tien kilo citroenen in een kwartier. Daar deed ik in het begin een stuk langer over”, vertelt hij.

Dirk doet het hele productieproces alleen en maakt ook de etiketten voor de flessen zelf. “Het is een uit de hand gelopen hobby waar ik het steeds drukker mee heb. En soms is het echt wel puzzelen, want ik ben ook actief in de evenementensector met mijn eigen zaak: Wij Maken Uw Feest.”

Siencello

De Gentenaar hoopt dat nog andere restaurants geïnteresseerd zullen zijn in zijn producten. Hij maakt namelijk niet alleen limoncello, maar ook Siencello en Mandarino. Siencello is een alcoholische drank op basis van appelsienen, terwijl hij met Mandarino een variant met mandarijnen bedacht. “Nu ben ik aan het experimenteren met limoenen.”

Wie de zelfgemaakte limoncello van Dirk wil proeven, kan een fles kopen via de website www.digestief.be of bij Keurslager Abel in Mariakerke. “Je kan ook je fles laten personaliseren, wat het een leuk cadeau maakt.”