Ouders van meisje (14) dat in de Zenne belandde, zijn zich rot geschrokken: “Het is hier levensgevaarlijk om te fietsen”

In Eppegem (Zemst) is woensdagmiddag iets voor 13 uur opnieuw een fietser in het water beland. Nog geen 24 uur na het vorige incident sukkelde een 14-jarige meisje aan hetzelfde knooppunt in de Zenne, maar kon zich nog net vastklampen aan de richel. Net als de tiener zijn haar ouders erg geschrokken: “We zeggen al veel langer dat het hier levensgevaarlijk is om te fietsen.”

Dimitri Berlanger, blg

In het Vlaams-Brabantse Zemst is woensdagmiddag de 14-jarige Juul in de Zenne terechtgekomen. Ze was aan het fietsen op het jaagpad, toen ze naar eigen zeggen een vlieg in haar oog kreeg, een paniekreactie kreeg en haar evenwicht verloor. Daardoor schoof ze naar beneden. Haar fiets kwam in het water terecht, maar zelf kon ze zich nog net vastklampen aan de richel. Daardoor kwamen enkel haar onderbenen in het water terecht.

Het is niet voor het eerst dat er op die plek iemand in het water terechtkomt. Wat heet: nog geen 24 uur eerder, dinsdag in de late namiddag, belandde een 40-jarige vrouw in het water, aan de brug ter hoogte van het knooppunt aan de Weverstraat in Eppegem. De vrouw raakte zelf op de oever en voorbijgangers maakten een menselijke ketting om haar vervolgens terug op het zes meter hoger liggende jaagpad te trekken, waarna ze naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Dodelijk ongeval

Beide ongevallen deden zich voor op dezelfde fietssnelweg langs de rivier waar eind januari ook een vrouw een fatale val in het water maakte. In de nacht van 28 op 29 januari viel de 25-jarige Imane met haar fiets in de Zenne, toen ze via de fietssnelweg op weg was naar huis. Pas op 16 februari kon haar lichaam teruggevonden worden, in het Netekanaal in Duffel. De fietsers die dinsdag en woensdag in het water belandden, hadden meer geluk.

LEES OOK. Familie verdronken Imane (25) kan na wekenlange onzekerheid rouwen: “Mama is een stukje van zichzelf kwijt”

Levensgevaarlijk

De opgetrommelde brandweer kon de 14-jarige Juul en haar fiets naar boven brengen. Het meisje uit Weerde (Zemst) was danig onder de indruk, maar moest niet naar het ziekenhuis gebracht worden. Ze werd opgehaald door haar ouders, die ook enorm geschrokken zijn. “We hadden haar na het tragische voorval met het meisje dat hier verdronken is eind januari zelfs nog gezegd dat ze niet meer naast de Zenne mocht rijden en desnoods maar een omweg moest maken…”, vertelt papa Jo Van den Bossche. “Ze had afgesproken met vriendinnen en kwam vanuit Eppegem centrum toch langs het jaagpad gereden.”

“Juul is in shock en ook voor ons is het zwaar verschieten. We wonen hier vlakbij in Weerde en ze passeert hier vaak. Het is dus zeker niet zo dat ze de situatie niet kent”, klinkt het nog. “We fietsen hier bij wijze van spreken al jaren maar het is toch altijd oppassen. Je hebt altijd het gevoel dat als je naast de asfalt geraakt, je meteen de dieperik in gaat. Je schiet weg en er is geen plaats om te vallen. We zeggen dan ook al veel langer dat het hier levensgevaarlijk is om te fietsen, zeker in groep. Het is straf dat er nog niet meer ongelukken gebeurd zijn. Het is meer dan tijd dat er maatregelen getroffen worden.”

LEES OOK. Familie van overleden Imane (25) reageert na nieuwe ongevallen langs de Zenne: “Veel te weinig gedaan om dit te voorkomen”

De drie incidenten doen vragen rijzen over de veiligheid van de fietssnelweg, stelt ook burgemeester van Zemst Veerle Geerinckx (N-VA). “Er zijn nu op relatief korte tijd drie ongevallen geweest, waarbij de oorzaken weliswaar telkens verschillend waren, maar we moeten ons vragen stellen bij het intensieve gebruik van het jaagpad, en hoe we daar de veiligheid kunnen garanderen.”

“De veiligheid van weg- en waterweggebruikers is voor De Vlaamse Waterweg erg belangrijk”, laat woordvoerster Carolien Peelaerts weten. “De Vlaamse Waterweg betreurt dan ook de recente fietsongevallen die gelukkig al bij al goed zijn afgelopen. De omstandigheden waarin deze ongevallen zijn gebeurd moeten mee voorwerp uitmaken van het evaluatietraject inzake de veiligheid van fietssnelweg F1 langs de Zenne dat momenteel met alle betrokken instanties loopt en waar wij onze volle medewerking aan verlenen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen