Zeven verdachten van verijdelde aanslagen aangehouden

© Belga

Zeven van de verdachten die afgelopen maandag opgepakt werden op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag, zijn door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van terrorisme. De Belg Elias E.A. (20) uit Merksem wordt als de hoofdverdachte aanzien.

Cedric Lagast, Jarit Taelman en Sam ReyntjensBron: Eigen berichtgeving

De Antwerpse federale gerechtelijke politie pakte maandagavond vijf verdachten op. De groep werd al lange tijd in het oog gehouden, omdat het om jongeren ging die op korte tijd radicaliseerden. Volgens het federaal parket hadden ze nu concrete, vergevorderde plannen om een aanslag te plegen. Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) had het over “een plot gericht op overheidsinstanties”.

Er zouden concreet gezien plannen gesmeed zijn, om met vuurwapens politiecommissariaten aan te vallen. Bij de huiszoekingen werd gedemilitariseerd wapen gevonden, waarvan de loop onklaar was gemaakt. Daarnaast vonden ze ook twee BB guns: pistolen die kleine plastic bolletjes afvuren. De groep was druk op zoek naar echte vuurwapens.

Terroristische moord

De Belg Elias E.A. (20) uit Merksem wordt als de hoofdverdachte gezien door het gerecht. Het was een buitenlandse inlichtingendienst die hem eind vorig jaar op het spoor kwam, en zorgwekkende boodschappen op zijn sociale media onderschepte. Zij waarschuwden hun Belgische collega’s.

Vier van de vijf Antwerpse verdachten zijn nu onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Naast Elias E.A. gaat het om de 35-jarige Turkse man Harun C. uit Borgerhout, en de 23-jarige Belgische vrouw Vanessa B. uit Sint-Jans-Molenbeek. Ze worden aangehouden op verdenking van poging tot terroristische moord.

De Belgische veiligheidsdiensten hielden Elias E.A. nauwlettend in het oog, en brachten zijn netwerk in kaart.

Luiks politiekantoor

Zo zagen ze dat hij contact had met de 19-jarige Belgische Kosovaar Sebastian B. uit Eupen. Deze jongeman werd als 17-jarige al eens werd opgepakt wegens het beramen van een aanslag tegen een Luiks politiekantoor. Ook hij is nu aangehouden.De vijfde verdachte, de 20-jarige Irakees A.A.O. uit Deurne, is deze donderdag vrijgelaten onder voorwaarden.

Brusselse groep

De speurders sloegen deze week alarm, omdat ze zagen dat de groep rond Elias E.A. contact zocht met een andere groep geradicaliseerde jongeren. Het ging om de groep rond de 19-jarige Brusselse Belg Adam D. Ook de groep rond Adam D. zou plannen gemaakt hebben om een aanslag te plegen.

Ze zagen dat de twee groepen niet alleen contact hielden, maar dat er ook over hun acties overlegd werd. Omdat ze vreesden dat de situatie uit de hand zou lopen, besloten ze in te grijpen.

De Brusselse federale gerechtelijke politie arresteerde maandagavond op hetzelfde moment ook de drie mannen uit Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek en Zaventem. Adam D. is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, en het verspreiden van een boodschap met het oogmerk om aan te zetten tot het plegen van een terroristisch misdrijf.

Ook zijn kompanen, de 23-jarige Belg Karim H. en de 20-jarige Bulgaar Sergey R. zijn aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie.

LEES OOK. “Twee mogelijke aanslagen verijdeld: een van de verdachten maakte eerder al plannen om aanslag te plegen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen