Björn Soenens heeft longkanker: “Ik maak misschien kans op volledig herstel, maar ik ben uiteraard ook bang”

Björn Soenens (54), VRT-correspondent in Amerika, zal zeker tot begin juni niet meer op het scherm te zien zijn. Onlangs werd per toeval bij de journalist longkanker ontdekt.

dewo, jvh

De ziekte werd bij Soenens vastgesteld na een scan in een ziekenhuis in New York. “Dienstmededeling. Ik ben ziek”, schrijft Soenens op Instagram. “Ik heb het begin van longkanker. Mijn ziekte is zeer snel en heel toevallig ontdekt. Het leven veranderde in een flits. Vorige week dinsdag was ik voor het eerst besmet met Covid-19. Ik moest met spoed naar het ziekenhuis.”

“De verwachte medische ramp draaide zich vervolgens in een onverwachte richting. Heel toevallig (per ongeluk in feite) had de CT-hoofdscan ook het bovenste deel van mijn longen gefotografeerd. En toen sloeg de paniek bij de Amerikaanse artsen toe. Ze vonden een verdacht littekenweefsel van 3 cm groot op de rechterlong. Ze vermoedden/vermoeden kanker. Zo kreeg mijn leven een oplawaai.”

Behandeling

De longkanker werd in een vroeg stadium ontdekt, en snel ingrijpen met een operatie verhoogt volgens de artsen de kansen op totale genezing. “Longkankers gaan vaak erg lang onopgemerkt, wat ze meestal gevaarlijker en dodelijker maakt: je hebt namelijk heel lang geen symptomen”, aldus Soenens. “En als je ze dan toch krijgt, na jaren, dan is het vaak te laat. Door mijn ‘per ongeluk’-scan is het bij mij dus vroeg ontdekt en maak ik misschien een kans op volledig herstel. Ik ben per onmiddellijk – na 35 jaar – gestopt met roken. Volgens de eerste diagnose kan een operatie bij mij mogelijk volstaan om de kanker te stoppen. Ik heb veel vertrouwen in de artsen, maar ik ben uiteraard ook bang.”

Tegen Pasen keert Soenens tijdelijk terug naar België om zijn behandeling te starten in het UZ Gent. “Ik voel me goed omringd”, klinkt het. “Ik ben optimistisch, ondanks de heftigheid waarmee zo’n kanker het leven binnendringt. Ik beken: ik ben niet klaar om dood te gaan. Ik wil deze kanker graag verslaan samen met de artsen. Ik geloof met mijn volle hart in herstel. Deze 54-jarige omarmt altijd het leven. Zorg intussen goed voor mekaar. Het is gezond om even stil te staan bij de bijzondere tijdelijkheid van alles. Mijn motto blijft onverminderd: “Let’s be kind, while there is still time.”

Soenens hoopt tegen juni opnieuw aan de slag te gaan als Amerika-verslaggever. Hij woont en werkt al sinds begin 2017 in de Verenigde Staten. Voordien was hij drie jaar lang hoofdredacteur van het televisiejournaal. Hij is al sinds 1991 aan de slag bij de nieuwsdienst van de openbare omroep.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen